funkcja kwadratowa
olo93: Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 315 a zbiorem rozwiązań nierówności
f(x)>0 jest przedział (−5,3) .Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej
20 wrz 17:26
ela:
30 lis 09:16
Bizon:
y=ax
2+bx+c
Skoro max ... to a<0
−5 i 3 są miejscami zerowymi równania ax
2+bx+c=0 ... możemy węc funkcję
zapisać w postaci iloczynowej.
Dla x
w .... y
w=315 ... wyznaczysz więc wszystko co Cię interesuje ... −
30 lis 09:58
krystek: y=a(x−x
1)(x−x
2) gdzie x
1=−5 x
2=3
Aby wyznaczyć a : masz y
w=315 a x
w jest w połowie odległości między miejscami zerowymi
| | −5+3 | |
Czyli xw= |
| =−1 podatawiasz do wzoru i masz "a" |
| | 2 | |
30 lis 11:08