wartosc bezw
asia: 2|x| − |x−2|=4
2|x| − |x−2|=4 lub 2|x| − |x−2|=−4
2x−x−2=4
x=6
2x−x−2=−4
x=−2
X∊ klamerka −2,6
dobrze to zrobilam czy jak obliczyc ta wartosc bezwzgl.?
a dlatego przykladu ?
|x+4| − 4|x|>3
30 lis 16:12
Aga: Jeśli masz dwie wartości bezwzględne to musisz rozpatrywać 3 przypadki, nierówność podobnie.
30 lis 16:18
asia: to czyli to pierwsze jest zle ? wiec jak to zrobic?
30 lis 16:19
Aga: Pierwsze żle.Rozpatrujesz w przedziałach(−∞,0) <0,2), <2,∞)
Gdy x∊(−∞,0)
to IxI=−x, Ix−2I=−(x−2)
−2x+x−2=4
x=−6∊(−∞,0)
więc jednym z rozwiązań jest liczba 6.
i jeszcze w dwóch przedziałach.
30 lis 16:24
asia: a skad wiem, ze w tych przedzialach mam liczyc? jak wyliczyc te przedzialy ?
30 lis 16:27
Aga: To co jest między wartością bezwzględną przyrównaj do zera, rozwiąż równania i otrzymane liczby
zaznacz na osi liczbowej.
Liczby te dzielą nam oś na 3 przedziały, które wypisałam.
30 lis 16:31
asia: gdy x∊<0,2)
|x|=x
|x−2|= −(x−2)
2x+x−2=4
x=2 x nie nalezy do <0,2)
gdy x∊<2,+∞)
|x|=x
|x−2|= x−2
2x−x+2=4
x=2
x nalezy tego przedzialu
dobrze zrobilam ?
30 lis 16:42
Aga: Dobrze i podaj odpowiedź wypisując liczby należące do przedziałów.
30 lis 16:47
asia: robiac ten przyklad |x+4| − 4|x|>3
przedzialy (−∞,0); <0,4), <4,+∞)
gdy x∊(−∞,0)
|x+4|=−(x−4)
|x|= −x
−(x−4) + 4x>3
x<−1/3 nalezy (−∞,0)
dobrze zaczelam, bo dalej wiem jak robic ?
30 lis 17:08
Aga: −x+4+4x>3
3x>−1//:3
Aby podać pierwszą odpowiedź wyznaczasz część wspólną odpowiedzi i przedziału.,
Tak samo w 2 i 3 przypadku.
Odpowiedź końcowa to suma trzech odpowiedzi.
30 lis 18:37