POMOCY !!!
Nice2: Kąt α jest ostry i cos α=23. Wyznacz pozostałe wartości trygonometryczne.
30 lis 13:35
Marlena: Skorzystaj ze wzoru na jedynkę trygonometryczną, żeby wyliczyć sinus α, a potem z własności:
tgα=sinα/cosα a ctgα= cosα/sinα wyliczasz tangens i cotangens.
30 lis 13:38
Nice2: sin²α+cos²α=1
sin²α=1−(2/3)²=1−4/9=5/9
sinα=√5/3 v sinα=−√5/3
tgα=sinα/cosα
tgα=(√5/3):(2/3)=√5/3*3/2=√5/2 v tgα=−√5/2
ctgα=1/tgα
ctgα=2/√5 v ctgα=−2/√5
30 lis 14:07
Nice2: proszę mnie sprawdzic
30 lis 14:08
Zuza: α− kąt ostry, więc znajduje się on w I ćwiartce układu współrzędnych, a więc wszystkie wartości
funkcji trygonometrycznych tego kąta będą dodatnie
30 lis 14:12
Nice2: OK. DZIEKUJE
30 lis 14:33