nierówności
medyk: Witam! Mam prośbę : Czy mógłby mi ktoś podać rozwiązanie tej nierówności?:
|2 − |1−x|| ≥ 2
30 lis 17:54
jarke: najpierw opuść pierwszą wartość bezwzględną i zapisz dwa równania, jeśli trzeba będzie to
odrzuć jedną, opuść następny moduł uprość równanie i po sprawie ; )
30 lis 18:00
medyk: czyli wynik to x≥1?
30 lis 18:02
jarke: x≥2 jak dla mnie, sprawdź jeszcze raz ; )
30 lis 18:04
jarke: yy, mój błąd! napisałeś poprawnie
30 lis 18:05
jarke: aaa jednak nie!
x≥−1 !
jest
−|1−x|≥0
−1−x≥0
−x≥1
x≥−1
30 lis 18:06
konrad: wynik to (−∞,−3>u{1}u<5,∞)
30 lis 18:07
medyk: a nie powinno być tak że jak się opuszcza moduł to zmienia się znak na przeciwny ?
30 lis 18:09
konrad:
2−|1−x|≥2 lub 2−|1−x|≤−2
−|1−x|≥0 lub −|1−x|≤−4
|1−x|≤0 lub |1−x|≤4
x=1 lub 1−x≤4 lub 1−x≤−4
x=1 lub −x≥3 lub −x≤−5
x=1 lub x≤−3 lub x≥5
30 lis 18:12
jarke: teraz i ja się pogubiłem. zrobiłem raz jeszcze i wyszło mi x∊<−1,1>
po opuszczeniu pierwszego modułu mamy dwa równania z którego jedno jest sprzeczne, bo wartość z
modułu nie może być mniejsza od zera...
licząc to pierwsze równanie wychodzi mi tak : x∊<−1,1>
konrad, jak to policzyłeś?
30 lis 18:14
jarke: ah ten minus. zgadza się, przepraszam za kłopot

masz rację
konrad
30 lis 18:15
konrad: w dwóch linijka źle napisałem
|1−x|≤0 lub |1−x|≥4
x=1 lub 1−x≥4 lub 1−x≤−4
30 lis 18:19