funkcja kwadratowa zadanie
jankes: funkcja f dla argumentów −5 przyjmuje wartość −12. Punkt W=(−3,4) jest wierzchołkiem paraboli
która jest wykresem tej funkcji
a)określ przedziały monotoniczności i zbiór wartości
b)ppodaj postać kanoniczną
c)wyznacz te argumenty dla których funkcja przyjmuje wartości mniejsze od −32
rozwiąze mi to ktoś ?
30 lis 10:16
Bizon:
−napisz wzór ... postać kanoniczna funkcji kwadratowej
−podstaw współrzędne wierzchołka
−a wyliczysz wykorzystując zależność f(−5)=−12
...itd ... powodzenia −
30 lis 10:27
jankes: a pod punkd c ?
30 lis 10:40
jankes: punkt* hehe
30 lis 10:40
Bizon:
rozwiąż nierówność
30 lis 10:44
jankes: f(−5)=8(−5+3)+4 tak ?
30 lis 10:45
jankes: dobra to co napisalem jest zle juz wiem
30 lis 10:48
Bizon:
nie
30 lis 10:50
jankes: ma wyjsc 0,5 i 0 ? w c ?
30 lis 10:53
jankes: są na tym forum zadania w których mamy wyznaczyc a, b i c ?
30 lis 10:56
krystek: Jest b. duzo poszukaj. Wejdx z prawej na f kwadratową.
W Twoim zad W=(−3,4) to jest W=(p,q) imasz postać kanoniczna
f(x)=a(x−p)2+q⇒f(x)=a(x+3)2+4 wyznaczasz "a " wstawiając wsp punktu(−5,−12)
−12=a(−5+3)2+4 i licz a
30 lis 11:03
jankes: no i wyszła mi f(x)= −4x2+24x−32 i w c mam to przyrownac do −32 ? czy jak ?
30 lis 11:08
krystek: y<−32 czyli −4x2+24x−32<−32
30 lis 11:11
krystek: −4x(x−6)<0
m zerowe to x1=0 x2=6 i wykres szkicujeszi masz odp
lub dzielisz obustronnie przez (−4) i masz :
x(x−6)>0 i analogicznie
30 lis 11:14
jankes: dzięki. wiesz gdzie tu są zadania w których trzeba wyznaczyć a i b , a i c , b i c funkcji
kwadratowej
30 lis 11:19
krystek: Wejdź w funkcje kwadratowe z lewej strony i masz tam zadania lub szukaj tutaj .W każdym zbiorze
zadań są takie zadania.
30 lis 11:20
jankes: ale tak zeby bylo wytlumaczone ?
30 lis 11:37
jankes: a takie zadanie dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x2+bx+8, wyznacz wszystkie wartości
parametru b dla ktorych funkcja f osiaga najwieksza wartość równa 10 wytlumaczysz ?
30 lis 11:41
krystek: | | b | | b | | b | |
największa wartość jest w wierzchołku xw=− |
| =− |
| = |
| i funkcja ma osiągac |
| | 2a | | −4 | | 4 | |
wartośc 10
I podstawiasz.
30 lis 12:02
krystek: Na forum są wszystkie tłumaczone wejdź w archiwum i szukaj
30 lis 12:03