równanie
tn: Witam,
kto mi wyjaśni wreszcie jedną rzecz(chyba nigdy jej nie zrozumiem): kiedy podnosząc do kwadratu
stronami pierwiastek muszę dawać wartość bezwzględną. Kto rozwiąże takie równanie:
√x+1 −3x+5 = 0
29 lis 22:55
ICSP: takich równań sie nie podnosi do kwadratu

Jednak odpowiem na twoje pytanie:
√(x+1)2 = |x+1| (kwadrat jest pod pierwiastkiem
(
√x+1)
2 = x+1 (kwadrat jest poza pierwiastkiem.
29 lis 22:56
tn: dlaczego nie mogę podnieść tamtego równania do kwadratu? [jak je rozwiązać zatem?]
czyli że: (oczywiście założenie x ≥−1
sqrt{x+1} = 3x /2
x+1=9x2 // ok?
jeśli zaś
sqrt{(x+1)2} = 9x2
to:
|x+1| = 9x2 //?
29 lis 23:05
ICSP: −3x −3 +
√x+1 + 8 = 0 x ≥−1
−3(x+1) +
√x+1 + 8 = 0
t =
√x+1 t ≥ 0
−3t
2 + t + 8 = 0
Δ = 1 + 96 = 97
√Δ =
√97
| | −1 + √97 | |
t1 = |
| − sprzeczne bo < 0 |
| | −6 | |
t
2 =
√x+1
| | 62 + 2√97 | | 31 + √97 | |
x = |
| = |
| |
| | 36 | | 18 | |
29 lis 23:13