ROzwiąż układ równać metodą podstawiania
monikaaa: ROzwiąż układ równać metodą podstawiania:
{2x+y= −3
{4x+3y=−1
Proszę o pokazanie mi po kolei obliczeń
30 lis 12:00
monikaaa:
30 lis 12:03
monikaaa: bardzo proszę o pomoc
30 lis 12:05
Daniel: {y=−2x−3
{4x+ 3y=−1
4x−6x−9=−1
−2x=8
{x=−4
{y=2x−3
{x=−4
{y=5
30 lis 12:06
sushi_ gg6397228:
z 1. zostaw "y" po lewej stronie reszta przenies naprawa−−> zapisz obliczenia
30 lis 12:06
krystek: y=−3−2x i podstawiasz do drugiego
4x+3(−3−2x)=−1 i liczysz
30 lis 12:07
monikaaa: czyli w pierwszym wyznaczamy y i przenosimy wszystko na prawa strone a drugie równanie
przepisujemy.
i dalej nie rozumiem
30 lis 12:08
monikaaa: ahaaa juz rozumiem dziękuję
30 lis 12:08
monikaaa: w x wyjdzie 5?
30 lis 12:12
monikaaa: bo nie wiem czy dobrze obliczyłam
30 lis 12:14
monikaaa: a y wychodzi mi −7
30 lis 12:15
monikaaa:
30 lis 12:20
sushi_ gg6397228:
przeciez odpwiedz juz zostala podana o 12.06 przez uzytkownika Daniel
30 lis 12:22