prosze o pomoc
janusz: proszę o pomoc karol: Sprawdź czy istnieją takie liczby a i b dla których wielomiany W(x) i
P(x) są równe jeśli
W(x)=2ax(2x−b)2 P(x)=16x3−48x2+36x
30 lis 19:31
maxi: W(x)=2ax(2x−b)2 P(x)=16x3−48x2+36x czy tak te wielomiany wyglądają?
30 lis 19:41
karol: tak sorki moja pomyłka
30 lis 19:43
maxi: oki
30 lis 19:44
maxi: rozpisujesz W(x) ze wzoru skróconego mnożenia
W(x)=2ax(4x2−4xb+b2)=8ax3−8abx2+2ab2x
30 lis 19:45
maxi: i porównujesz współczynniki dla W(x) i P(x)
8a=16 i −8ab=−48 i 2ab2=36
a=2 ab = 6 ab2=18
2b=6 2b2=18
b=3 b2=9
30 lis 19:48
karol: mozesz rozwiązac
30 lis 19:48
karol: aha mniej wiecej kapuje
30 lis 19:48