PROblem
TOmek: Rozwiąz układ równań
klamra
koniec klamry
x ∊ <0,2π>, y∊<0,2π>
−−−−−−−−−−−−−−
Jak to zadanie poprawnie rozpisać i zarazem rozwiązac, bo coś nie potrafie ...
24 lis 15:48
Basia:
y = 2x+π6
sin(x+2x+π6) = −12
3x + π6 = 7π6+2kπ
3x = 6π6+2kπ
3x = π+2kπ
3x = (2k+1)π
x = (2k+1)*π3
k=0
x1 = π3 y1 = 5π5
k=1
x2=π y2=2π+π6∉<0,2π> czyli odpada
tym bardziej dla kolejnych k
ujemnych w ogóle nie rozważam bo wtedy x wychodzi ujemne czyli też odpada
lub
3x+π6 = 11π6+2kπ
dokończ tak jak przypadek pierwszy
24 lis 17:09
TOmek: dziekuje
26 lis 17:06
TOmek: | | 5π | |
a skąd wziąłas to y1= |
| ? |
| | 5 | |
30 lis 14:15
TOmek:
30 lis 14:32
Godzio:
| | π | |
x = |
| podstawiony do drugiego równania |
| | 3 | |
30 lis 14:55
TOmek: dziekuje
30 lis 16:52