matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Witam, pomozcie mi obliczyc pochodna
smahhy:
1
f(x)=tg
2
arcsin
x
2
30 lis 14:29
smahhy:
wie ktos?
30 lis 15:17
smahhy:
?
30 lis 16:25
Man:
1
moze sproboj za arcsin
x=t i rozpatrz jako funkcje zlozona f(x)=(tgt)
2
2
30 lis 16:33
aa:
1
1
t=
x t'=
2
2
1
v=arcsin(t) v'=
√
1−t
2
1
u=tg v u'=
cos
2
v
w=u
2
w'=2u
1
1
1
1
f'(x)=
*
*
*2tgarcsin
x
2
√
1−(
1
2
x)
2
1
cos
2
arcsin
x
2
2
30 lis 16:37
smahhy:
dzieki wielkie
2 gru 13:51