obliczanie prawdopodobieństwa
MonikaU.: Bardzo proszę o pomoc w obliczaniu podpunktu b i d
Dana jest funkcja prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
xi −5 −2 0 1 3 8
pi 0,1 0,2 0,1 0,2 c 0,1
Wyznaczyć:
a). stałą c,
b). wyznaczyć dystrybuantę
c). obliczyć wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe
d). obliczyć prawdopodobieństwa: P(X = 1), P(X=2), P(X < 3), P(X ≤ 2), P(X ≥ 0),
P(− 2 ≤ X <3)
odp.
a) stała c,
0,1+0,2+0,1+0,2+c+0,1=1 c=0,3
b) wyznaczyć dystrybuantę




nie mam pojęcia jak to się robi, wiem że na początku jest 0,
a na końcu 1. Jak to się oblicza, proszę krok po kroku
x ( −
∞; −5> (−5;−2> (−2;0> (0;1> (1;3> (3;8> (8:+
∞
F(x) 0
1
c) wartość oczekiwana
−5x0,1+(−2x0,2)+0x0,1+1x0,2+3x0,3+8x0,1=1
D
2(x)=11,6
odchylenie standardowe = 3,41
d) nie wiem jak oblicza się prawdopodobieństwa,,,,,proszę o pomoc
29 lis 23:04
aa: F(x) 0 0,1 0,3 0,4 0,6 0,9 1
29 lis 23:07
MonikaU.: Bardzo dziękuję, ale jak to obliczyłeś lub obliczyłaś, proszę o rozpisanie.
29 lis 23:10
aa: P(X=1)=0,1
P(X=2)=0
P(X<3)=P(X=−5)+P(X=−2)+P(X=0)+P(X=1)=0,1+0,2+0,1+0,2=0,6 itd
29 lis 23:12
sushi_ gg6397228:
po prostu sie dodaje pi (wczesniejsze)
29 lis 23:13
aa: dystrybuanta to F(x)=P(X<x) więc
F(x)= k{ 0, x≤−5 & P(X=−5)=0,1 −5<x≤−2 & P(X=−5)+P(X=−2)=0,1+0,2=0,3 −2<x≤0 &
P(X=−5)+P(X=−2)+P(X=0)=0,1+0,2+0,1=0,4 0<x≤1 & ........ & ........ }
29 lis 23:18
MonikaU.: Super, dzięki
już wiem jak to się oblicza.
Proszę jeszcze o pomoc w podpunkcie d, jak można to też tak rozpisane.
29 lis 23:28
aa: tu nie ma co rozpisywać
P(X=1)=0,1
P(X=2)=0
P(X<3)=P(X=−5)+P(X=−2)+P(X=0)+P(X=1)=0,1+0,2+0,1+0,2=0,6
P(X≤2)=P(X=−5)+P(X=−2)+P(X=0)+P(X=1)=0,1+0,2+0,1+0,2=0,6
P(X≥0)=P(X=0)+P(X=1)+P(X=3)+P(X=8)=0,1+0,2+0,3+0,1=0,7
P(− 2 ≤ X <3)=P(X=−2)+P(X=0)+P(X=1)=0,2+0,1+0,2=0,5
29 lis 23:40
MonikaU.: bardzo, bardzo dziękuję
29 lis 23:50
problemik: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak robi się ten podpunkt d?
błłłłaaaaaaaaaaagggggaaam:( kompletnie tego nie ogarniam:(
8 sty 23:50