równania i nierówności
majka: Proszę o pomoc z tymi zadańkami, ponieważ nie mogę dojść do sensownej odpowiedzi.
Rozwiąż równania i nierówności kwadratowe:
a) 4x2 − 8 = 0
b) 9=−x2
c) −3x2 −5x=0
d) −x2 +3x +4=0
e) x2>−3
f) 2x2<8x
g) −2x2+8x−8≥0
h) x2−7<9
Bardzo proszę o pomoc.
29 lis 22:42
Julia: a) 4x2−8=0
4x2=8
x2=2
x=√2 lub x=−√2
29 lis 23:36
Julia: w d trzeba obliczyć deltę czyli wystarczy podstawic do wzoru i policzyc miejsca zerowe
29 lis 23:38
viva: b)
x
2+9=0
Δ<0 nie ma pierwiastków
c)
−x(3x+5)=0
e)
x
2+3>0
Δ<0 i a>0 więc x∊R
f)
2x
2−8x<0
2x(x−4)<0
x
1=0 x
2=4 a>0 więc x∊(0, 4)
29 lis 23:52
majka: dziękuję bardzo za pomoc !
30 lis 01:35