prosdze o pomoc
szymek: W ostrołupie prawidłowym trójkątnym krawędz podstawu ma długość 6 cm zas wysokość tego
ostrosłupa jest równa √6. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do
płaszczyzny podstawy
30 lis 17:06
Man: | | 1 | |
dlugosc odcinka od spodka wysokosci do krawedzi podstawy pod katem prostym to |
| wysokosci |
| | 3 | |
podstawy
30 lis 17:11
Paweł: masz w podstawie trójkąt równoboczny liczysz 13h
potem masz policzone dwa boki trójkąta prostokątnego liczysz sobie z pitagorasa wysokość ściany
bocznej
no i cosx = 13h / wysokość ściany bocznej
30 lis 17:15
kropka:

AB=BC=AC= 6
OS=H=
√6
COS α =?
wysokość w podstawie to wysokość trójkąta równobocznego
h=
a√32
h=3
√3
wysokości dzielą się w stosunku 1:2 dlatego AO= 2
√3
Z ΔAOS
ctg α =
2√36 => α=60
o
cos 60
o =
12
30 lis 17:19
szymek: dziekuje
30 lis 17:23
Man: @ kropka: zle bo w zadaniu nie pytaja o cos nachylenia krawedzi bocznej do podstawy tylko
sciany bocznej do podstawy
30 lis 17:25
Paweł: a to miało być przecież cosinus nachylenia ściany bocznej a nie krawędzi bocznej
30 lis 17:28