hmm...
Majka: Proszę o pomoc, w ogóle nie radze sobie z trygonometria:(
w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
podstawy wynosi 0,2. Wysokość ostrosłupa ma długość 4√3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
30 lis 14:33
HBDZK: h−wysokość 6 trójkątów z których składa sie sześciokąt
hb−wysokość ściany bocznej
H− wysokosc ostrosłupa
H=4
√3
H
2+h
2=hb
2
(4
√3)
2+(0,2hb)
2=hb
2
16*3+0,04hb
2=hb
2
48=0,96hb
2
hb=
√50
h=0,2
√50
2
√2=a
√3
2
√6=a
Pp=36
√3
V= 36
√3*4
√3=432j
3
nie wiem czy dobrze tak myśle
30 lis 14:56
Majka: Odp: V = 12
30 lis 15:04
HBDZK: sory powinno podzielić sie przez 3 ale to i tak nic nie da nie wiem myśle dalej.
30 lis 15:16
Majka: Ok

mam problem tylko z tym jednym zadaniem. Będę później na kompie bo mam jeszcze dużo
nauki

jak coś wymyślisz to będę Ci bardzo wdzięczna
30 lis 15:19
HBDZK: | | 2 | |
wiem mam błąd w liczeniu h=U{a√3{2}} a= |
| √6 |
| | 3 | |
ale i tak objetość wynosi 16
30 lis 15:33