:) hmm...
majka: w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
podstawy wynosi 0,2. Wysokość ostrosłupa ma długość 4√3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Próbowałam to rozwiązywać sama ale nie wyszedł mi wynik zgodny z odpowiedzią, pomagał mi też
ktoś na forum ale jemu tez wynik wyszedł inny. Proszę o pomoc

Odpowiedz do zadania to V =
12
https://matematykaszkolna.pl/forum/114288.html
stah:

h=4
√3
1.ostroslup ten ma w podstawie szescikat, a wiec 6 trojkatow rownobocznych
wzór na pole podstawy to
6z2√34
Dazymy do wyznaczenia z
2..cosα=0,2 → Obliczam sinusa z jedynki trygonometrycznej
cos
2α + sin
α=1 →
4100 + sin
2α=1
sinα=
√96100 =
4√610
3..Szukam boku C
sinα=
hc →
4√610=
4√3c − mnozysz na krzyz
4
√6c=40
√3
√6c=10
√3
c=
10√36 − usuwasz niewymiernosc
c=5
√2
4. Z z funkcji trygonometrycznych
cos
210=
z5√2
10z=10
√2
z=
√2
a wiec teraz z podstawiamy do wzoru z pkt 1.
Pp =
6*2√34 = 3
√3
V=1/3*Pp*h