Procenty
Mander: Proste zadanie z procentami :
Znajdź liczbę, której 80% wynosi 46,4
Jakim procentem liczby 120 jest liczba 99
liczbę o 20% większą od liczby o 15% większej od 10
29 lis 20:37
dero2005:
46,4
*100% = 58
80%
99
*100% = 82,5%
120
(10*1,15)*1,2 = 13,8
29 lis 20:49
Marcus:
80
a)
*x=46,4
100
x
b)
*120=99
100
15
c)
*10+10=y
100
20
(y*
)+y=x
100
29 lis 20:54
Gustlik: Najlepiej proporcjami:
Znajdź liczbę, której 80% wynosi 46,4
80% − 46,4
100% − x
46,4*100
x=
=58
80
Jakim procentem liczby 120 jest liczba 99
120 − 100%
99 − x%
100*99
x=
=82,5
120
liczbę o 20% większą od liczby o 15% większej od 10
1,2*1,15*10=13,8
lub proporcjami
10 − 100%
x − 115%