Stożek
Amicable:

W stożek wpisano walec którego promień podstawy jest 3 razy mniejszy od promienia podstawy
stożka. Oblicz stosunek objętości tych brył.
Wg mnie to idzie tak;
I licząc stosunek objętości wychodzi 2:9.
Zaś w odpowiedziach jest 1:9, co robię źle?
30 lis 11:59
sushi_ gg6397228:
zrób lepszy rysunek (trojkat i prostokat) wtedy bedzie widac jak ma wygladac
30 lis 12:02
Amicable:

Ciągle mi wychodzi że H tego walca to 2/3H
30 lis 12:13
sushi_ gg6397228:
a jakie wzory na objetosc stosujesz
30 lis 12:18
sushi_ gg6397228:
przeciez moze byc ze odp z ksiązki jest do BANI
30 lis 12:20
Amicable: Vw=pi*r
2*h
| | 1 | |
Czyli Vs= |
| 9*a2*H=3a2*pi |
| | 3 | |
30 lis 12:21
Amicable: I chyba jest tylko chciałem się upewnić. Już dwa błędy mi się zdarzyły przy tym dziale więc
próbuje się upewnić że nie bezpodstawnie zwalam winę na niepoprawność książki.
30 lis 12:23