x+1 / 4x = 1 / x-1 trzeba wyznaczać dziedzinę? ;>
espieeeeerdi :D: Czy w tym przypadku:
x+1 / 4x = 1 / x−1 trzeba wyznaczać dziedzinę? ;>
29 lis 20:47
espieeeeerdi :D: hmmm? ;>
29 lis 20:51
espieeeeerdi :D: nikt nie potrafi tego? Nie wierzę...
29 lis 20:56
Kasia: wydaje mi sie,ze trzeba, ale niech ktos mądrzejszy się wypowie
29 lis 21:48
konrad: najpierw zapisz to czytelnie, bo nie wiadomo co jest gdzie..
29 lis 21:49
krystek: | | x+1 | | 1 | |
Ponieważ ma być to wymierne |
| = |
| To obowiąkowo trzeba! |
| | 4x | | x−1 | |
29 lis 21:50
dsafas: jakie pytania matko zawsz sie dziedzine wyznacza w rownanaich ! Krystek ma racje ! Ja jestem w
kalsie mat−fiz i jak nie mamy dziedziny to babka nam daje 0p za zadanie
29 lis 23:38
krystek: I przez to masz dsafas utrwalone.
30 lis 08:04
pomagacz a nie 1:
co musi zajść aby:
| x+1 | |
| nie było sprzecznością? |
| 4x | |
30 lis 09:30
pomagacz:
oraz
| 1 | |
| nie było sprzecznością? |
| x−1 | |
30 lis 09:31
aa: 4x≠0 x−1≠0 więc D: x∊R/{0, 1}
30 lis 09:48