prosze o pomoc
kasia: podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny. Spodek wysokości ostrosłupa
znajduje się w wierzchołku kąta prostego podstawy. Jedna ze ścian bocznych tego ostrosłupa
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45. Wiedząc że objętość wynosi 72cm, oblicz
pole powierzchni tej ściany bocznej
30 lis 19:23
dero2005:

V = 72 cm
3
| | a2 | |
Pp = |
| → pole podstawy
|
| | 2 | |
| | a2*H | |
V = 13*Pp*H = |
| = 72 → objętość
|
| | 6 | |
| | a√2 | |
hp = |
| → wysokość podstawy
|
| | 2 | |
| | a√2 | |
H = hp = |
| → wysokość ostrosłupa
|
| | 2 | |
| | a2*H | | a3√2 | |
V = |
| = |
| = 72
|
| | 6 | | 12 | |
a = 6
√2 → bok przyprostokątny podstawy
c = a
√2 = 12 → bok przeciwprostokątny w podstawie
h
s =
√H2 + hp2 = a → wysokość ściany pochyłej
| | c*hs | | 12*6√2 | |
Ps = |
| = |
| = 36√2 cm2 → pole ściany bocznej pochyłej
|
| | 2 | | 2 | |
30 lis 20:39