funkcja wymierna - rysowanie i parametr
ola: | | |x2 − 1| | |
funkcja f dana jest wzorem f(x) = |
| . |
| | x3 −x | |
a. naszkicuj wykres funkcji f
b. dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
Błagam o pomoc, kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Wiem, że trzeba rozpatrzeć dwa
przypadki, w zależności od wartości bezwzględnej. Ale co dalej?
30 lis 20:17
Jack:
wsk. zauważ, że x3−x=x(x2−1) i zerknij na licznik.
30 lis 20:31
tedua: W sumie to będą 3 przypadki
|x2−1|=|x−1| |x+1|
mianownik można rozpisać jako x(x2−1)=x(x−1)(x+1) więc dziedziną będą liczby R\{−1,0,1}
1x dla x<−1
f(x) = −1x dla −1<x<1
1x dla x>1
Wykresem będzie funkcja homograficzna odpowiednio w przedziale 1 i 3. a w tym 2 −1<x<1
odwrotna.
Z wykresu odczytasz parametr m.
30 lis 20:36
ola: | | 1 | |
no tak, wychodzi mi, że dla x ∊ (−∞, −1)∪(1, +∞) wychodzi |
| , dla x∊(−1,1) bedzie |
| | x | |
| | 1 | |
− |
| . tylko jak narysowac ten drugi przedział,. skoro D=R−{−1, 0, 1} go jakby wyklucza? |
| | x | |
30 lis 20:37
tedua: no tak więc przy x=1 kółko będzie otwarte tak jak i przy x=−1. a do 0, czyli OY wykres też
nigdy nie dochodzi.
30 lis 20:44
tedua:

przepraszam za jakość ale powiedzmy że coś takiego. oczywiście to nie są proste.
30 lis 20:50
ola: ooo dzieki piekne, teraz juz mam wyobrazenie jak to ma wygladac
30 lis 20:55