matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
Karola:
1
1
+
=2
1−x
2
1+x
30 lis 19:15
aa:
D: 1−x
2
≠0 (1−x)(1+x)≠0 x
1
≠1 x
2
≠−1 D=R/{−1, 1}
1
(1−x)
+
=2
(1−x
2
)
(1−x)(1+x)
2−x
=2
(1−x
2
)
2−x=2−2x
2
2x
2
−x=0 x(2x−1)=0
1
x
1
=0 ∊D x
2
=
∊D
2
30 lis 19:33