bardzo prosze o pomoc
tom: Podane wielomiany zamien na iloczyny wielomianow mozliwie najnizszego stopnia
a)w(x)=x2−xy−2x+2y
b)w(a)=a3−a
c)w(a)=a2−5
30 lis 16:01
tom: 
?
30 lis 16:37
Man: a) x(x−2)−x(y+2)
b) a3−a=a(a2−1)=a(a−1)(a+1)
c) a2−5=(a−√5)(a+√5)
30 lis 16:40
tom: dziękuje bardzo
30 lis 16:41
Aga: Pierwszy przykład nie jest zapisany w postaci iloczynowej.
30 lis 16:41
Aga: a)x(x−y)−2(x−y)=(x−2)(x−y)
30 lis 16:43
Man: a no tak:
x(x−2)−y(x−2)=(x−y)(x−2)
30 lis 16:44
tom: ok dzięki
30 lis 16:51