prosta funkcja kwadratowa z parametrem
fan 2: Witam. Mam zagwozdkę z takim przykładem:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierównośc jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą:
(m
2 +4m −5)x
2 − 2(m−1)x +2 <0
czyli zgodnie z założeniem:
a<0
delta<0
Wyszedł mi wynik ale jestem ciekawy czy będzie zgadzał się z waszymi. czekam

6 paź 21:06
fan 2: Nikt nie wie jak to zrobic ?
6 paź 21:15
RunMan: a ≠ 0
Δ < 0
m
2 + 4m − 5 ≠ 0
Δ
m = 16 − 4*−5
Δ
m = 36
m
1 = −5
m
2 = 1
m∊ℛ/ {1, −5}
(m−1)
2 − 8(m
2+4m−5) < 0
m
2 − 2m + 1 −8m
2 − 32m + 40 < 0
−7m
2 − 34m − 39 < 0
Δ = 64
m
2 = −3
Część wspólna obu zakresów:
| | 13 | |
m ∊ (−∞;−3) ∪ (− |
| ;∞) / {1,−5} |
| | 7 | |
6 paź 23:08
RunMan: Oj, przyjąłem złe założenia − dla moich wyjdą wszystkie m, dla których funkcja jest różna od 0,
a nie mniejsza : (
6 paź 23:10
RunMan: Zbiór pusty mi wyszedł
6 paź 23:15
AROB: Tak RunMan, m∊∅.
A założenia muszą być: 1) a < 0 ⇒ m∊ (−5, 10)
2) Δ < 0 ⇒ m∊(−∞,−11) ∪ (1, ∞)
6 paź 23:31
alyson: (m2 +4m −5)x2 − 2(m−1)x +2 <0
A. f.liniowa
a = 0 ⇒ m=1
(podstawiamy m) 2<0 nie prawda
Odp: Nie istnieje taka wartość parametru.
30 lis 19:17