...
Nikola: proszę o pomoc..
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy o długości 2, pole powierzchni
bocznej równa się sumie pól obu podstaw. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
30 lis 14:08
Nikola: POMOCY:(
30 lis 14:53
Nicola: Błagam pomóżcie mi to rozwiązać:(
30 lis 15:41
stanislaw: najpierw musisz obliczyć pole podstawy tego graniastosłupa czyli pole trójkąta równobocznego o
krawędzi a = 2
30 lis 15:56
stanislaw: pole podstawy wyszło √3 a suma pól obu podstaw jest równa 2√3 i jest ona równa polu
bocznemu
30 lis 15:58
stanislaw: z pola bocznego obliczasz teraz wysokośc graniastosłupa
Pb = 3aH
2
√3 = 3*2*H
2
√3 = 6H/2
√3
a następnie objętośc całego graniastosłpa
30 lis 16:04
stanislaw: V = Pp *H
V = 1
30 lis 16:06
Nicola: DZIĘKUJE
30 lis 16:11