prosze o pomoc
anka: Wyznacz wartosci a i b dla ktorych wielomian w(x)=2x3+7x2−7x+a i p(x)=(x+1)(2x2+bx−12) są
równe
30 lis 17:46
anka: prosze bardzo o pomoc
30 lis 17:55
jarke: wymnóż przez siebie wielomian p(x) i porównaj wartości przy tych samych potęgach i zapisz
odpowiednie równania, jak nie będziesz wiedzieć co dalej to pisz
30 lis 18:02
anka: a moglbys mi to napisac ? bardzo prosze
30 lis 18:05
jarke: p(x)=2x3+bx2−12x+2x2+bx−12 = 2x3+(b+2)x2+(b−12)x−12
p(x)=2x3+(b+2)x2+(b−12)x−12
w(x)=2x3+7x2−7x+a
b+2=7
b−12=−7
a=−12
wydaje mi się, że nie ma błędu.
30 lis 18:19
anka: dzięki
30 lis 18:28