Ciąg arytmetyczny.
(-: Ciąg arytmetyczny ma 20 wyrazów. Suma wyrazów i wskaźnikach parzystych jest równa 250, a suma
wyrazów o wskaźnikach nieparzystych 220. Znajdź dwa środkowe wyrazy ciągu: a10 oraz a11.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego, nie wiem jak to powinienem poprawnie rozpisać.
29 lis 22:25
(-:
29 lis 22:39
sushi_ gg6397228:
zapisz najpierw wzor na sume
a1+a3+a5+...+a19=220
a2+a4+a6+...+a20=250
a1+a3+a5+...+a19=220
a1+r+a3+r+a5+r+...+a19+r=250
a1+a3+a5+...+a19=220
10r + (a1+a3+a5+...+a19) =250
29 lis 22:41
(-: a to 10r skąd?
29 lis 22:44
(-: i tak w sumie to nie do końca kumam, jakbyś mógł jeszcze trochę przybliżyć mi to byłbym
wdzięczny
29 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
rozpisz sobie na kartce od a2 do a20 i zobaczysz skad to bedzie
29 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
a2= a1+r
a4=a3 +r
a6= a5 +r
wlasnosc c. arytmetycznego
29 lis 22:46
(-: nadal nie kumam
29 lis 23:09
sushi_ gg6397228:
czego nie kumasz
29 lis 23:10
(-: w odpowiedzi mam, że a10=22 a11=25
i teraz nie wiem jak to co mi napisałeś poprzekształcać, żeby mi wyszło tak jak w odpowiedzi,
sroki, ale dopiero zacząłem arytmetyczny, a od razu zadała zadania z rozszerzenia
29 lis 23:16
sushi_ gg6397228:
na razie trzeba policzyc "r" ile to wyniesie
29 lis 23:24