matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.10.2011
Zadania
Odp.
7
Ania:
Wiedząc, że wielomian W(x)=−x
3
+ (a+1)x
2
+ (8a−3) x −15, gdzie a ∊R, jest podzielny przez dwumian x−1 wyznacz wartość parametru a.
7
Prosze o pomoc:
Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego ∀x (∃y (x>y)) jest prawdziwe, a ∃y (∀x (x>y)) falszywe
1
dott90:
Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x) = x
4
− x
3
+ 4x − 4.
0
Nectarina:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 10cm, a wysokość 10
√
2
cm. Oblicz miarę kąta:
0
nesta:
sprawdzic czy jest bijekcja i wyznaczyc wzor funkcji odwrotnej f
−1
: f:R
2
∍ (x;y)→(x+2y; −3x+6)∊R
2
5
pati:
y=3
i
xI narysuj wykres
2
guest in need.:
x
2
−6x
x
:
x+3
x+2
3
pati:
y=2−2
x
10
Dzastina:
A jeszcze coś takiego ∫ dx/
√
1+2
2
x
5
pati:
y=IxI/x jak taka funkcja ma wyglądać?
2
pati:
3IxI−Ix+2I trzy przedziały? od 0 do −2 od −2 do 0 i od 2 do nieskoń?
1
pati:
I3−Ix−2II narysować wykres.. od czego zacząć? jakie przedziały?
4
michał:
Jak narysować taki zbiór na płaszczyźnie zespolonej:
14
Mańka:
:::rysunek::: Sprawdź czy trójkat jest prostokątny A=(−3,−1) B=(3,4) C=(5,0). Punkt B jest środkiem odcinka
13
Syyyykkkkk:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−1,1) i rownoleglej do prostej l: 3x−3=0 wychodzi :
2
Róża:
liczby a i b są z przedziału (0,1) i spełniają warunek: log
1
2
a*log
1
2
b=1. Wykaż, że iloczyn a*b≤
1
4
2
Mariusz :
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=x
2
−4x−12 Wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne
0
nesta:
Sprawdz czy jest bijekcja i Znajdz wzor funkcji f
(
−1): f:R
2
∍(x;y) → (x+2y; −3x+6)∊R
2
0
matureczka:
W układzie współrzędnym dane są punkty A= (1,2) B= (5,2) wyznacz współrzędne C dla którego pole trójkąta ABC jest równe 2 i kąt ACB ma 90stopni.
0
gosia.:
rozwiaz : (x\x−3 +x−5\x²−9) * (5\x−2 − 4\x−1)
11
Dzastina:
∫
√
1+lnx
/xlnx dx czy zastosujemy tutaj metodę podstawiania za lnx=t?
4
Monia:
3
Korzystając z tożsamości trygonometrycznych sprawdź, czy istnieje taki kąt, że cosα =
i
5
√
125
tgα =
.
3
2
pati:
tg(x−π) to jest przesunięcie o pi w prawo
ale jak będzie wyglądał wykres?
4
Nectarina:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 cm. Oblicz długości przekątnej graniastosłupa i przekątnej ściany bocznej, jeśli:
6
Asia:
prosze o pomoc w rozwiazaniu rownania n
3
−12n
2
−25 n +156 =0
2
Horti:
mamy trójkąt dowolny z wysokością opuszczoną na podstawę, która dziali ją na odcinki k i l
0
Monia:
Możecie mi to rozwiązać
0
prezeee:
:::rysunek::: czy ktoś mi pomoże z tym zadaniem
2
dawid:
proszę o rozwiązanie
3
Patryk:
proszę o pomoc
Narysuj wykres funkcji y=5x
2
i opisz jej własności.
1
marek:
2. Oblicz sumę długosci przekątnych rombu wiedząc, że suma ich kwadratów jest równa 313 a pole rombu jest równe 78.
1
marek:
1. W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i trójkąt równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6. Oblicz obwód tego trapezu.
1
Sysia.:
PILNE POMOCY
!
1
dott90:
Wyznacz współczynniki a, b, m, n tak, aby wielomiany W(x) i F(x) były równe, jeśli F(x) = (x
2
+ ax + b)
2
oraz W(x) = x
4
+ mx
3
+ 6x
2
+ nx + 1.
30
Sysia.:
w wyniku obrotu prostokąta wokół dłuższego boku otrzymano walec którego przekrój osiowy jest prostokątem o bokach długości 24 cm i 16 cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
6
Monia:
Pomóżcie! Liczby p i 2p − 1 są odpowiednio sinusem i cosinusem tego samego kąta α.
3
guest in need.:
Znajdź trzy liczby tworzące ciąg geometryczny , jeśli: Q1+Q3=52
1
Sami :
Proszę o pomoc z zadaniem. Nie mam pojęcia jak się w ogóle do niego zabrać
2
kas:
mam narysować wykres x
−
1/3 wiem tyle, że tol jest 1/pierwiastek 3 stopnia z x. pomoże mi ktoś jak to narysować?
12
Hermiona.:
Prosze jeszcze o pomoc z tym zadaniem.. Płaszczyzny rownolegle do stozka podzielily go na 3 rowne odcinki. Oblicz stosunek objetosci powstalych brył.
4
Monia:
POMOCY
Stosunek boków prostokąta jest równy 1 : 2. Wyznacz cosinus konta, jaki tworzy przekątna prostokąta z dłuższym bokiem.
3
KAN:
x
I
I<1
x−3
x
x
<1 ⋀
>−1
x−3
x−3
x≠3
0
tk:
aszkicuj wykres funkcji y=Ix
2
−4I−2x. Określ liczbę rozwiązań równania f(x) = m w zależności od wartości parametru m
1
olga:
a
2
+4b
2
Oblicz wartość wyrażenia
, wiedząc, że liczby a,b są dodatnie i spełniają
2ab
a
2
−6b
2
warunek
= −1
ab
0
Nie czaje..:(:
Pomocy
Stożek o objętosci 81π przecięto płaszczyzna równoległą do podstawy. Oblicz objętość stożka ściętego jeżeli płaszczyzna podzielila wysokosc w stosunku 3:5 patrząc od podstawy
2
Monia:
1
Kąt α jest ostry i sinα =
. Oblicz 3 + 2 tg
2
α
4
Dziękuję za pomoc ; ))
8
lenka93:
POMOCY
0
Paula:
narysuj i omów własności funkcji y=5x
2
5
??:
siema aż wstyd dawać takie zadanie ale mi wychodzi inaczej jak w odp i chciał bym sprawdzić... i oczywiście prosze o pomoc
1
aga:
:::rysunek::: Czworokąt ABCD przedstawiony na rysunku ma prostopadle przekątne o długości a i b
9
Monia ; )):
Sprawdź czy podane równanie jest tożsamością:
1
angelika:
wykres funkcji kwadratowej f(x) = 2(x−3)
2
+ 1 nie ma punktów wspolnych z prosta o rownaniu ; A y=0
2
angelika:
wykres funkcji kwadratowej f(x) = 2(x−3)
2
+ 1 nie ma punktów wspolnych z prosta o rownaniu ; A y=0
0
Sysia.:
pole powierzchni całkowitej walca wynosi 90π dm2 a promień jego podstawy jest o 6 cm krótszy od wysokości walca.Oblicz promień podstawy i wysokość walca.
0
miko:
Wykres funkcji kwadratowej f (x)= − x
2
+1 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu; Proszę o pomoc
3
ola :
trzeci wyraz ciagu geometrycznego jest rowny 8 , a czwarty wyraz tego ciagu −4 . piaty wyraz tego ciągu ?
1
nesta:
Moze mi ktos napisac co oznacza R
2
w zapisie: f:R
2
→R
2
, f(x,y)=(x+2y,xy)?
0
Sysia.:
pole powierzchni całkowitej walca wynosi 90π dm2 a promień jego podstawy jest o 6 cm krótszy od wysokości walca.Oblicz promień podstawy i wysokość walca.
0
Sysia.:
0
aga:
Objętość wody otrzymanej podczas topienia lodu stanowi 90% objętości tego lodu. Do pojemnika włożono pięć sześciennych kostek lodu o krawędzi 2cm. Oblicz objętość wody otrzymanej po
24
rączka:
Prawdopodobieństwo
0
anna:
Punkty A = (0,0) B =(1,3) C = (4,6) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD. Wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną BD tego równoległoboku
0
anna:
Punkty A = (0,0) B =(1,3) C = (4,6) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD. Wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną BD tego równoległoboku
2
Hermiona.:
Ja nie wiem czy mam jakies zacmienie czy co. Ale nie umiem zrobic tego zadania. Prosze,niech mi ktoś pomoże..
I wytlumaczy dlaczego tak a nie inaczej liczy. Kulę o promieniu 10 cm
0
Sysia.:
3
sylwiaa:
Wyznacz dziedzinę funkcji : f(x) = log2 (2x + 1), f(x) = 1/log x , f(x) = log3 (x2 + 2x + 3) , jak się robiło takie zadania ? proszę o pomoc ...
4
Sysia.:
1
xyz:
TRAPEZ RÓWNORAMIENNY, W KTÓRYM PODSTAWY MAJĄ 13 I 7 CM,A MIARA KĄTA OSTREGO WYNOSI 60 STOPNI OBRACA SIĘ DOKOŁA DŁUŻSZEJ PODSTAWY. OBLICZ PROMIEŃ POWSTAŁEGO WALCA. OBLICZ WYSOKOŚĆ I
3
przemo:
Stożek o wysokości 15 cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy stożka i odległą od wierzchołka o 5cm. Oblicz stosunek objętości otrzymanych brył.
3
aga:
Samochód Michala spala 8.5 litra paliwa na 100 km. Michal jechal z rodziną na wczasy przez 5 godzin i 20 minut ze średnią prędkością 60 km/h. Jeben litr paliwa kosztował 5.10 zł. Ile
3
guest in need.:
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, oblicz długości przyprostokątnych jeśli przeciwprostokątna ma 10 cm.
0
peach:
Czy w turnieju bokserskim gdzie walki odbywają się na zasadzie walka plus rewanż ma znaczenie kolejność?
0
KAN:
http://matematyka.pisz.pl/forum/103862.html
0
Sysia.:
pole powierzchni całkowitej walca wynosi 90π dm
2
a promień jego podstawy jest o 6 cm krótszy od wysokości walca.Oblicz promień podstawy i wysokość walca.
1
Febrisan:
Niech zdarzenia A,B⊂Ω. Suma zdarzeń A i B jest zdarzeniem pewnym, a prawdopodobieństwo zdarzenia B jest równe prawdopodobieństwu zdarzenia przeciwnego do A. Uzasadnij, ze iloczyn
4
ola 18:
wskaż równanie okręgu o środku S = (−2,3) ktory przechodzi przez punkt A=(2,3)
3
MANIA:
Bardzo proszę o pomoc
W trapezie prostokątnym krótsza podstawa ma długość 4 cm, a kąt rozwarty trapezu ma 120 stopni.
1
aga:
Podczas suszenia grzybów tracą 90% swojej masy x kg masy grzybow po wysuszeniu ma mase −−−−−− kg.
5
ola 18:
wskaż równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y= −2x+3
0
dragmaciek:
|
3
x+1
|≥1
4
tn:
Witam, mam dwa wzory fizyczne wyrażające grawitację:
0
aga:
Julka mz x zloty oszczednosci. Jej przyjaciolka ma 20% oszczednosci wiecej. Zatem przyjaciolka Julki ma −−−−− zł oszczędności.
0
Kuba:
Krawędzie prostopadłościanu o objętości 8 i polu całkowitym 8 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu.
4
Nelka :
Jak narysować wykres funkcji y=|x−1|−|x+2|?
3
dontunderstand:
czy postac iloczynowa −4x
2
+ 4x + 3 powinna wygladac tak ? : −4(x−2) (x−1,5) ( x+0,5) pierwiastki wyszły mi : x1= 1,5 x2= −0,5
0
aga:
połkącz w pary wielkosci opisujace rozne objetosci. zapisz odpowiednia litera przy kazdym numerze obietosci.
0
..gosc:
adas miał w skarbonce 70 zl w monetach dwuzłotowych i pięciozłotowych . ile było monet każdego nominału jeśli razem było 23 monety ? obwod prostokąta wynosi 18cm . gdybysmy skrócili każdy z
1
..gosc:
Usuń niewymierność z mianownika: w liczniku pierwiastek z dwóch w mianowniku 5 * pierwiastek z 3
5
Nelka :
Wyznacz wartości parametru a tak aby funkcja y= ||x−2|−1|−a miała 3 miejsca zerowe.
11
Jerzy:
ułamek:
1
aga:
wskaz wszystkie poprawne dokonczenia zadan powierzchnia parku w Wilanowie jest rowna 45ha czyli
2
Karola:
(2x
3
−x
2
−112) : (x−4)
0
xyz:
TRAPEZ RÓWNORAMIENNY, W KTÓRYM PODSTAWY MAJĄ 13 I 7 CM,A MIARA KĄTA OSTREGO WYNOSI 60 STOPNI OBRACA SIĘ DOKOŁA DŁUŻSZEJ PODSTAWY. OBLICZ PROMIEŃ POWSTAŁEGO WALCA. OBLICZ WYSOKOŚĆ I
1
p:
ktora wieksza liczba
1
milka:
oblicz wartość wyrażenia (1+a
−1
)
2
− (1−a
−1
)
2
dla a=
√
2
wynik przedstaw w postaci potegi o podstawie 8
0
ada:
rozwiaz rownanie wymierne: ( x\x−3 +x−5\x²−9) * (5\x−2 − 4\x−1)
1
aga:
janek ma 56 znaczkow. Znaczkow polskich ma o 16 wiecej niz zagranicznych. Ile znaczkow zagranicznych ma Janek?
1
patryk:
hej. nie umiem zrobic zadania. moze mi ktos pomoc? dla jakich liczb naturalnych n liczba 2n
3
+ 3n
2
+ 4n −9p jest większa od liczby 3n
3
−2n
2
+
1
xyz:
Z koła o promieniu 14 cm wycięto 0, 25 tego koła. Pozostałą część zwinięto w stożek . Oblicz promień, tworzącą stożek i wysokość !
4
Marcin:
wykaż że podane liczby są wymierne(czyli po prosu obliczyć)
0
aga:
ile roznych prostokatow mozna ulozyc z 18 takich samych kwadratow za kazdym razem wykorzystujac wszystkie kwadraty?
18
Zuza:
1.y=2x*2x+3 y=4x+1
1
ehh:
Mam problem z zadaniem szczególnie z prawą stroną a o b =
a+b
2
8
milka:
Wykaż że liczba 6
20
+3*6
19
−4*6
18
0
aga:
−1/3−x=1 1/6
1
milka:
bok kwadratu jest o 2cm krótszy od przekątnej. Oblicz długość boku tego kwadratu. Wynik przedstaw w postaci a+b
√
c
, gdzie a,b,c ∊C i c >0
2
goya13:
rzeka jangcy ma dlugosc 6300 km a rzeka tygrys 1950km .Obl. o ile % rzeka jangcy jest dłuższa odrzeki
o ile % rzeka tygrys jest krótsza od jangcy WYNIK PODAJ Z DOKLADNOSCIA DO CZESCI
1
Nelka :
Jak przekształcić funkcję y=|x+5|−1 aby otrzymać y=||x+5|−1|?
1
XYZ:
:::rysunek::: Znajdź trzy liczby tworzące ciąg geometryczny , jeśli:
4
Pablo:
Równania logarytmiczne: log
4−x
2
16 = 2
0
KAMIL:
Suma długości promienia podstawy i tworzącej stożka wynosi 18.Pole powierzchni bocznej ma 65π. Oblicz promień podstawy, tworzącą stożek i wysokość stożka
0
milka:
√
3
√
4
*
3
√
−2
*
6
√
8
4
Margarita:
Margarita: Wyznacz współczynniki a, b, m, n dla których wielomiany W(x), F(x) są równe, jeśli :
1
lol]:
Ix
2
−3x+2I<1
1
Gooo171:
nie wiem co zle robie bo zadanie jest proste ale wychodza mi jakies głupoty <bardzo prosze o pomoc>'
2
karola:
:::rysunek::: Pomocy
jak obliczyc pole tego prostokata skoro lewy kąt pod przekatna wynosi 30 stopni a
2
przemo:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku długości 8cm. Oblicz stosunek pola przekroju osiowego walca do pola jego powierzchni całkowitej.
1
arek:
Cześć, proszę o pomoc. Na okręgu o promieniu 6 cm opisano trapez. Ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 60 stopni.
3
Michał:
Uwolnij mianownik od niewymiernośći :
0
karola:
:::rysunek::: oblicz pole tego równoległoboku jeżeli wiesz, że wysokośc równa jest 3, a górny lewy kat ma 45
1
patryk:
:::rysunek::: jak obliczyć pole tego trapezu skoro wiemy,że lewy, dolny kąt ma 60 stopni, lewę ramię 4, a
3
nene:
Kolejna prośba ;x a) (−4x−3)(4x−3)+8(1−√2x)kwadrat = 1
0
Margarita:
Wyznacz współczynniki a, b, m, n dla których wielomiany W(x), F(x) są równe, jeśli : W(x)= x⁴+mx³+nx²+18x+9
2
rucia020:
PRAWDOPODOBIEŃSTWO
4
Karola:
(x−1)
4
(x−5)
3
(x+2)
5
(x−3)
9
</ (6−2x)
3
(x−1)
2
(x
2
−3x−10)
7
2
milka:
oblicz :
√
3
√
4
*
3
√
−
√
2
*
6
√
8
jak coś to na początku do 3 jest
1
ZOSIA:
Jakie pole ma kwadrat, którego przekątna jest o 5 dłuższa od boku? HELP
2
kasia:
Oblicz pole prostokąta o obwodzie 27, w którym stosunek boków jest równy 4:5
2
anka:
Naszkicuj wykres funcji f. Podaj jej zbiór wartości oraz współrzędne wierzchołka paraboli. f(x)=(2−x)
2
+1
3
Karola:
rozwiąż nierówność
10
mały problem:
4(1/2x−3)kwadrat HELP ME PLS!
0
Rapapa:
Przed zwierciadłem kulistym wklęsłym umieszczono przedmiot i otrzymano obraz rzeczywisty powiększony 5 razy. Gdy przedmiot przesunięto o d= 10cm w strone zwierciadła otrzymano obraz
1
AroSteel:
√
4 − |x+1|
y =
x
4
− 81
1
milka:
Prosze o rozwiązanie tego zadania: 4(1/2x−3)kwadrat
2
milka:
4.Wiedząc, że log
5
4=a i log
5
14=bwyznacz za pomocą liczb a, b liczbę log
5
7
0
miko:
Wykres funkcji kwadratowej f(x)= −x
2
+1 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu ; Proszę o wyjaśnienie
1
milka:
3. Oblicz: 36
0,5−log
6
3
1
milka:
2. Rozwiąż równanie 0,25log
3
x
2
+1=0
10
Mite:
Wyznacz czwarty i szósty wyraz ciągu (a
n
) określonego wzorem rekurencjnym
4
%:
Proszę o pomoc w zrobieni tego przykładu:
1
KAMIL:
Suma długości promienia podstawy i tworzącej stożka wynosi 18.Pole powierzchni bocznej ma 65π. Oblicz promień podstawy, tworzącą stożek i wysokość stożka
!
3
milka:
Wykaż że log6 22 + log6
2
3+ 2log62*log63=1
1
milka:
1. oblicz x, jeśli log
1/2
|x−3|=−4
1
Gallg:
1.W momencie, gdy promienie słoneczne tworzą z powierzchnią ziemi kąt 30°, cień drzewa jest o 12 m dłuższy, niż wtedy, gdy tworzą one kąt 40°. Oblicz wysokość drzewa.
4
Febrisan:
Od domu wczasowego do podnóża góry prowadzą 3 trasy autokarowe, a od podnóża góry na szczyt wiodą cztery trasy turystyczne. Oblicz ile różnych tras może zaplanować organizator wycieczki,
6
patrycja:
oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym podstawy mają 12 cm i 8 cm, a jeden z kątów jest równy 120 stopni
6
nene:
Bardzo proszę o rozwiązanie poniższych zadań:
4
Febrisan:
Każdy z czterech skazanych ma być osadzony w jednym z trzech zakładów karnych. Liczba sposobów na które można rozmieścić skazanych w trzech zakładach karnych jest równa...
2
Aneta...:
Witam proszę o
sprawdzenie mojego zadanka
, a mianowicie chodzi mi tutaj o macierze. Mam taki przykład:
2
patrycja:
Dane są wektory: a=[2,3] b=[2,−4] c=[−2;5] Oblicz: a) wektor a+b
1
:):
Wielomian W(x) =x
3
− x
2
− x +1 jaką ma postać po rozłożeniu na czynniki. Wykonaj działania do tego zadania
1
exowny:
2 3
7
Muu:
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=n
2
−16. Ile jest ujemnych wyrazów tego ciągu? Jak to obliczyć?
0
Patryk:
wykaz, ze jesli ciag(a
n
) jest rosnący c>0 i d∊R, to ciąg okreslony za pomocą wzoru b
n
=c*a
n
+d jest rosnący
2
patrycja:
4
Oblicz wartości pozostalych funkcji trygonometrycznych kąta α wiedząc, że sinα=
7
1
krzywy:
ktora z prostych jest rownolegla do prostej y=−2x+3 i przechodzi przez punkt (2, −1)?
0
Cryshis:
Mam za zadanie znaleźć pochodną funkcji y = −2x
2
+ 2 w dowolnym punkcie x
0
> 0 oraz uzasadnić, że jest ona równa tg α gdzie kąt α to kąt nachylenia prostej stycznej do wykresu
0
gość:
Działkę w kształcie trójkąta ABC o bokach AB = 34 m, BC =52m, CA =50 m, podzielono na dwie części prostą DE, równoległą do boku AB, oddaloną od niego o 20 m. Ile metrów bieżących
1
KINIA:
Liczba a= 25
3
√
5
jest równa liczbie ?
3
MadZia:
Kwotę 2000zł wpłacamy do banku na 3 lata. Kapitalizacja odsetek jest dokonywana w tym banku co pół roku, a roczna stopa procentowa wynosi 4%. Jaką kwotę otrzymamy po trzech latach ?
15
Patryk:
dla jakiej wartości parametru k ciąg jest rosnący
4
Andrzej:
Liczba 2log5+log4 jest równa?
2
Piotrek:
a=b
8
Marysieńka:
Punkty A=(1,!), B=(3,5) i C=(−1,3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Napisz równanie prostej: a)zawierającej bok AB
1
tuskobus:
Udowodnić, że dla każdego n naturalnego wielomian x
4
n
−
2
+ 1 jest podzielny przez trójmian x
2
+ 1
2
ola345:
Wiadomo, że wielomian W(x) = 3x
3
– 5x + 1 ma trzy pierwiastki x
1
, x
2
, x
3
. Bez wyznaczania tych pierwiastków obliczyć (1+ x
1
)(1+x
2
)(1+x
3
). Prosze o pomoc
3
WEERONIKAA:
3*
√
5
=
1
WEERONIKAA:
√
5
*
√
5
*
√
5
=?
0
WEERONIKAA:
√
5
*
√
5
8
√
5
=?
0
Lena :
1. Turysta wyjechał na motocyklu z miasta A do miasta do miasta B z prędkością 60 km/h. Po 45 min zmniejszył prędkość o 10 km/h i do celu przyjechał pół godziny później, niż gdyby jechał
17
Ania:
mam takie zadanie, ale nie umiem zrobić tutaj rysunku: jest trapez podstawa gorna =60cm
6
Ania:
jak zrobić tutaj rysunek?
1
ewelina:
oblicz wartość wyrażenia dla x=2−
√
5
i y=1+3
√
5
. wynik zapisz w postaci a+b
√
5
0
andre:
1
1
5
/36+1
1
5
/{1}{4}− 1{5}{16}
19
MIszczuZETTTTTTT!!!!!!!!:
Musze zrobić po 20 zadać z wzorów skróconego mnożenia prosze o pomoc kwadrat sumy .kwadrat różnicy i różnica kwadratu
3
mela:
podziel wielomian x
5
+2x
4
−x
2
+1 przez x
2
+1
2
he?:
Hmm, ma ktoś jakiś pomysł? b >
√
Δ
3
Aneta2402:
Wzór funkcji, której wykres powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji f o 7 jednostek w prawo to?
4
Ania:
Rozwiąż nierówność
x−3
>1
x+2
3
asia:
przekatne ac i bd prostokata sa zawarte odpowiednio w prostych l: x+7y−22=0 oraz l: x+y−4=0. bok bc prostokata zawiera sie w prostej k 2x−y−14=0. wyznacz wspolrzedne wierzcholkow
0
asia:
przekatne ac i bd prostokata sa zawarte odpowiednio w prostych l: x+7y−22=0 oraz l: x+y−4=0. bok bc prostokata zawiera sie w prostej k 2x−y−14=0. wyznacz wspolrzedne wierzcholkow
2
Patrycja:):
A={n∊N:n≥2} B={n∊N:n<5}
5
mm:
Kąt α jest ostry i cosα =5/13 Ile wynosi sinα i tgα
1
Ania:
Wiedząc, że koszt dwóch hot−dogów mieści sie w przedziale 5,80−6,40, a hamburger kosztuje w granicach 3,50−4,60 oszacuj wartość zakupu 3 hot−dogów i 5 hamburgerow
1
Przemek:
0
zaq:
z cyfr :1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy kolejno bez zwracania 3 cyfry, układając je w kolejności losowania w liczbę TRZYCYFROWĄ. zakładając, że wszystkie możliwe do otrzymania w ten sposób
0
gość:
Dla każdej liczby dodatniej spełniony jest warunek f(xy)=
f(x)
y
. Jaka jest wartość f(600) jesli f(500)=3
1
Arshenic:
WZORY
!
2
Arshenic:
1Oblicz promień okregu opisanego na: A) kwadracie o boku 3{2}
1
KAN:
4
x
≥
x
x−1
13
KAN:
4
x
≥
x
x−1
3
Jordan:
Mam tera 2 h wolnego pouczył by mnie ktos pochodnych od podstaw
?
4
Mi:
a/b+b/a≤−2 jeśli ab<0
8
Radrk:
(4+
√
15
)(
√
10
−
√
6
)
√
(4−
√
15
)
5
abc123:
Naszkicuj wykres funkcji kwaadratowej mając dane: b=−2 , c=7 , a=
1
2
1
izabbb:
Mam do narysowania dwa wykresy. Proszę, niech ktoś pomoże 1. y=(log2x)−1 2.
2
Magda:
|3x+5|<|x+9|
1
włodek:
Która z liczb jest większa: 26
9
czy 82
7