Punkty A = (0,0) B =(1,3) C = (4,6) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku AB
anna: Punkty A = (0,0) B =(1,3) C = (4,6) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD. Wyznacz
równanie prostej zawierającej przekątną BD tego równoległoboku
5 paź 20:18
Eta:
to:
S( 2,3)
to: D(3,3)
zatem prosta
BD : y= 3
6 paź 01:08
Gustlik: Eta, Można bez wyznaczania wierzchołka D, prosta BD to prosta BS, wystarczy wyznaczyć
środek S i z tego wyznaczyć równanie prostej.
6 paź 01:11
Eta:
Jasne ,że można : (oczywista− oczywistość) !
Podałam po to , bo często jest pytanie : wyznacz współrzędne wierzchołka D
6 paź 01:17
Gustlik: Eta
6 paź 01:22
ok:
xA+xC yA+yC
S(
,
)
2 2
to:
S( 2,3)
xB+xD yB+yD
=xS
= yS
2 2
to: D(3,3)
zatem prosta BD : y= 3
12 gru 17:18