matematykaszkolna.pl
;/ Hermiona.: Prosze jeszcze o pomoc z tym zadaniem.. Płaszczyzny rownolegle do stozka podzielily go na 3 rowne odcinki. Oblicz stosunek objetosci powstalych brył. I prosze o wytlumaczenie..No mi wyszlo nie wiem czemu 1:8:27.. A wiem ze to zle..
5 paź 21:04
b.: nie do końca jest dla mnie jasne, co oznacza ,,podzielily go na 3 rowne odcinki'' −− chodzi Ci o to, że wysokości powstałych ,,plasterków'' były takie same? Jeśli tak, to Twoja odpowiedź jest poprawna.
5 paź 21:06
b.: w zasadzie nie jest też dla mnie jasne, co to znaczy ,,Płaszczyzny rownolegle do stozka''... hmm pospieszyłem się z potwierdzeniem odpowiedzi może zrób rysunek schematyczny
5 paź 21:07
Hermiona.: nie,nie .chodzo o wysokosc stozka
5 paź 21:07
b.: a plaszczyzny rownolegle czy prostopadle?
5 paź 21:09
Hermiona.: rysuneki te odcinki wysokosci sa rowne
5 paź 21:10
b.: czyli plaszczyzny sa prostopadle do wysokosci emotka Twoj wynik jest poprawny
5 paź 21:11
Hermiona.: rownolegle
Grześ: nie, ta odpowiedź nie jest niestety poprawna, jak sądzisz emotka ten stosunek odnosi się do proporcji między kolejnymi stożkami (o wysokosci 1/3h, 2/3h, h) Czyli jak masz najmniejszy stożek na samej górze oznaczona objętość jako "V" To teraz stozek średni, czyli o wysokosci 2/3 h od czubka ma 8V, A cały stożek ma 27V. Teraz aby policzyć "srodkowy plasterek" odejmujesz: 8V−V=7V Żeby policzyć najniższy plasterek odejmujesz: 27V−8V=19V Czyli poprawny stosunek to: 1:7:19 emotka Zrozumiałe? emotka
b.: a no tak, racja! emotka
5 paź 21:13
Hermiona.: tak,dzieki emotka Po prostu trzeba bylo jeszcze odjac..emotka A moglbys mi jeszcze pomoc z tym? Bo jakos mi zle wychodzi i pewnie znow zle licze... Stożek o objętosci 81π przecięto płaszczyzna równoległą do podstawy. Oblicz objętość stożka ściętego jeżeli płaszczyzna podzielila wysokosc w stosunku 3:5 patrząc od podstawy stozka.
5 paź 21:16
Grześ: to masz stosunek
 5 
s=

(stozek mniejszy do większego)
 8 
 125 
s3=

512 
 125 
Czyli jeśli Całośc miała pole P, to mniejszy stożek ma

P
 512 
 125 512−125 387 
Czyli stożek ścięty ma: 1P−

P=

P=

P, chyba sie nie machłem
 512 512 512 
5 paź 21:22
Hermiona.: a mozesz to obliczyc? bo nie do konca rozumiem...
5 paź 21:32