;/
Hermiona.: Prosze jeszcze o pomoc z tym zadaniem.. Płaszczyzny rownolegle do stozka podzielily go na 3
rowne odcinki. Oblicz stosunek objetosci powstalych brył.
I prosze o wytlumaczenie..No mi wyszlo nie wiem czemu 1:8:27.. A wiem ze to zle..
5 paź 21:04
b.: nie do końca jest dla mnie jasne, co oznacza ,,podzielily go na 3 rowne odcinki'' −− chodzi Ci
o to, że wysokości powstałych ,,plasterków'' były takie same? Jeśli tak, to Twoja odpowiedź
jest poprawna.
5 paź 21:06
b.: w zasadzie nie jest też dla mnie jasne, co to znaczy ,,Płaszczyzny rownolegle do stozka''...
hmm pospieszyłem się z potwierdzeniem odpowiedzi
może zrób rysunek schematyczny
5 paź 21:07
Hermiona.: nie,nie .chodzo o wysokosc stozka
5 paź 21:07
b.: a plaszczyzny rownolegle czy prostopadle?
5 paź 21:09
Hermiona.:

i te odcinki wysokosci sa rowne
5 paź 21:10
b.: czyli plaszczyzny sa prostopadle do wysokosci

Twoj wynik jest poprawny
5 paź 21:11
Hermiona.: rownolegle
5 paź 21:11
Grześ: nie, ta odpowiedź nie jest niestety poprawna, jak sądzisz

ten stosunek odnosi się do proporcji między kolejnymi stożkami (o wysokosci 1/3h, 2/3h, h)
Czyli jak masz najmniejszy stożek na samej górze oznaczona objętość jako "V"
To teraz stozek średni, czyli o wysokosci 2/3 h od czubka ma 8V,
A cały stożek ma 27V.
Teraz aby policzyć "srodkowy plasterek" odejmujesz: 8V−V=7V
Żeby policzyć najniższy plasterek odejmujesz: 27V−8V=19V
Czyli poprawny stosunek to: 1:7:19

Zrozumiałe?
5 paź 21:11
b.: a no tak, racja!
5 paź 21:13
Hermiona.: tak,dzieki

Po prostu trzeba bylo jeszcze odjac..

A moglbys mi jeszcze pomoc z tym? Bo jakos mi zle wychodzi i pewnie znow zle licze...
Stożek o objętosci 81π przecięto płaszczyzna równoległą do podstawy. Oblicz objętość stożka
ściętego jeżeli płaszczyzna podzielila wysokosc w stosunku 3:5 patrząc od podstawy stozka.
5 paź 21:16
Grześ: to masz stosunek
| | 5 | |
s= |
| (stozek mniejszy do większego) |
| | 8 | |
| | 125 | |
Czyli jeśli Całośc miała pole P, to mniejszy stożek ma |
| P |
| | 512 | |
| | 125 | | 512−125 | | 387 | |
Czyli stożek ścięty ma: 1P− |
| P= |
| P= |
| P, chyba sie nie machłem |
| | 512 | | 512 | | 512 | |
5 paź 21:22
Hermiona.: a mozesz to obliczyc? bo nie do konca rozumiem...
5 paź 21:32