pole trapezu
patrycja: oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym podstawy mają 12 cm i 8 cm, a jeden z kątów jest
równy 120 stopni
5 paź 17:48
kachamacha:

12−8=4
4:2=2 czyli x=2
wylicz h i potem podstaw do wzoru na pole trapezu
5 paź 18:01
patrycja: a jakos latwiej? bo ja tego tg, cos, sin nie rozumiem
5 paź 18:04
kachamacha:

to wynika z własności trójkata prostokątnego o kątach 30 i 60
5 paź 18:07
patrycja: a jaki wyjdzie ten 3 bok bo jakos mi nie chce normalnie wyjsc tylko idzie po przecinku. mi
wyszlo 3.30 a liczylam tak o ;
(2{3})
2 + 2
2 = x
2
6,92+4=x
2
√10,92=x
2
3,30=x
nie umiem tego
5 paź 18:24
kachamacha: bo twój wynik jest w przybliżeniu i bliski temu który mi wyszedł
5 paź 18:25
patrycja: aha czyli ten jest dobry? czy nie?
5 paź 18:27