Funkcje trygonometryczne
Monia: Pomóżcie! Liczby p i 2p − 1 są odpowiednio sinusem i cosinusem tego samego kąta α.
a) Oblicz p.
b) Dla wyznaczonego p oblicz ctg α.
5 paź 21:14
sushi_ gg6397228:
1−trygonometryczna do policzenia
5 paź 21:15
Monia: nie rozumiem

sorki, ze Cię proszę, ale mogłabyś mi to jakoś wytłumaczyć?
5 paź 21:31
5 paź 21:41
Godzio:
p = sinα ⇒ sin
2α = ...
2p − 1 = cosα ⇒ cos
2α = ... pamiętaj, że − 1 ≤ 2p − 1 ≤ 1 i −1 ≤ p ≤ 1
I dalej jak mówi
suchi
5 paź 21:42
Monia: dziękuje Ci bardzo ; **
naprawdę dużo mi pomogłaś
5 paź 21:42
Monia: dzięki Godzio ; ))
5 paź 21:43
sushi_ gg6397228:
narysuj rysunek, zaznacz odpowiednio boki
6 paź 13:13
Monia: ile beda wynosily boki a, b i c
6 paź 13:16
sushi_ gg6397228:
| | cos x | |
policz |
| i masz cotangensa |
| | sin x | |
6 paź 13:23
Monia: tylko, zeby policzyc cosx i sinx to musze miec boki a, b i c
6 paź 13:25
sushi_ gg6397228:
a co masz w pierwszej linijce napisane w swoim poscie
6 paź 13:26
Monia: to ctg wyjdzie 3/4 tak?
6 paź 13:28
sushi_ gg6397228:
a ile wyszlo "p"
6 paź 13:31
Monia: dobrze policzylam
6 paź 13:32
Monia: p=0 i p=4/5
6 paź 13:33
Jolanta:
6 paź 13:35
sushi_ gg6397228:
to chyba wiemy ze nie moga byc liczby 0, bo sinus 90
o= 0
6 paź 13:35
sushi_ gg6397228:
ctg x= 3/4
6 paź 13:36
Monia: no masz racje. Teraz to p mozna podstawic za co, zeby policzyc ctg?
6 paź 13:37
Monia: a jak to policzylas
6 paź 13:39
sushi_ gg6397228:
sin x= p
cos x = 2p−1
6 paź 13:39
sushi_ gg6397228:
...łem
6 paź 13:39
Monia: aaa.. juz teraz wiem
WIELKIE DZIEKI ; **
6 paź 13:40
Monia: w koncu to rozwiazalam
6 paź 13:40
Monia: moglabys mi jeszcze pomoc z rozwiazaniem koncowki innego zadania?
6 paź 13:43
6 paź 13:44
Monia: Wyliczylam, ze tg2α=√15/15
Jak policzyc teraz 3+2tg2α?
6 paź 13:46
ICSP: nie możesz podstawić?
6 paź 13:47
Monia: Pomożesz mi jeszcze z tym zad.?
6 paź 13:47
ICSP: 3 + 2* tg
2α
Podstaw i koniec zadania.
6 paź 13:49
sushi_ gg6397228:
3+ 2* tg2 x
tylko dobrze policz tg2x
6 paź 13:49
sushi_ gg6397228:
ładnie się uśmiechamy do 1trygonometrycznej i nam powie ile wynosi cos2 x
6 paź 13:51
Godzio:
Można też tak:
| | 2sin2α | | 2sin2α | |
3 + 2tg2α = 3 + |
| = 3 + |
| i teraz podstawiasz |
| | cos2α | | 1 − sin2α | |
6 paź 13:57
Monia: Sorki, ze dopiero odpisuje, ale dopiero weszlam na kompa

i jaki wyszedl wam wynik?
Mi wyszlo 3+2tg
2α=2
√5/5
6 paź 15:39
sushi_ gg6397228:
jednak sie nie zaprzyjażniłas z 1trygonometryczna bo ciagle jest źle
6 paź 18:01