całki
Dzastina: ∫ √1+lnx/xlnx dx czy zastosujemy tutaj metodę podstawiania za lnx=t?
5 paź 21:55
Godzio:
Tak
5 paź 21:56
sushi_ gg6397228: tak
5 paź 21:56
Trivial: tak!
5 paź 21:59
Dzastina: To później nam wyjdzie coś takiego ∫ √1+t/t dt no i w sumie zastanawiam się co dalej z tym
można zrobić..
5 paź 22:00
Trivial:
Kolejne podstawienie.
u =
√1+t.
Problem można rozwiązać od razu przez podstawienie:
u =
√1+lnx
u
2 = 1+lnx → lnx = u
2−1
| | √1+lnx | | u | |
∫ |
| dx = ∫ |
| *2udu = ... |
| | xlnx | | u2−1 | |
5 paź 22:13
Dzastina: Jeszcze mam problem z taka całką ∫sin3xcosx dx
5 paź 22:15
sushi_ gg6397228:
sin x = t
5 paź 22:16
Trivial: Podstawienie jest oczywiste.

Pomyśl.
5 paź 22:16
Dzastina: W sumie faktycznie, ta całka była dużo prostsza niż poprzednia... Jestem początkująca dopiero
5 paź 22:22
Dzastina: Ale dzięki.. Pomogliście mi
5 paź 22:26
Trivial:
5 paź 22:28