Geometria analityczna
Syyyykkkkk: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−1,1) i rownoleglej do prostej l: 3x−3=0
wychodzi :
a
1= 3
y=a
2x+b
1=−3+b
b=4
y= x+4
w odpowiedzi jest x=−1. O co tu chodzi?:Z:Z:Z
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(1,1) i prostopadlej do prostej
l: 2x −6=0
To samo, w odpowiedzi jest y=1.
Proszę o pomoc
5 paź 22:29
sushi_ gg6397228:
pomysl jak wyglada prosta L−−> mozesz nawet zrobic rysunek
5 paź 22:31
Syyyykkkkk:

To znam, co dalej?
5 paź 22:38
sushi_ gg6397228:
to teraz zaznacz swoj punkt z kazdego przykladu i narysuj prosta rownolegla, do tych
zaznaczonych
5 paź 22:39
Syyyykkkkk: To kojarze, tylko wyniki mi nie wychodzą
5 paź 22:43
sushi_ gg6397228:
jak zrobisz rysunek to zobaczysz ze kreski sa tez pionowe do a)
oraz pozioma do b)
5 paź 22:44
sushi_ gg6397228:
poza tym w zadaniu nie masz prostej
y= 3x + liczba
czy
y=2x + liczba
abyś wyznaczał a1
masz proste x= liczba więc włączamy myslenie
5 paź 22:50
Syyyykkkkk:

Nie chciałbym się z Tobą sprzeczać
Prosze o pomoc w przeliczeniach
5 paź 22:54
Syyyykkkkk: Nie rozumiem, pomożesz?
5 paź 23:05
Syyyykkkkk: .
5 paź 23:17
sushi_ gg6397228:
to widziesz a) kreska pionowa x= −1
obrazek b) kreska pozioma y=1
wiec co tu duzo filozofowac
w zadaniu nigdzie nie bylo podanej funkcji y= liczba * x + liczba abys liczył i wyznaczał
a1 czy a2
te przykłady były na podpuche i po prostu wpadłes, bo nie pomyslałes, tylko leciales
automatycznie
5 paź 23:22
Syyyykkkkk: hehe

czyli zadne wyliczenia tylko powiedziec ze czytam z x i z y

?
Dlatego tak myslalem ale nie w te strone
5 paź 23:25
sushi_ gg6397228:
najpierw zrobic rysunek−−> to podstawa; potem pomyslec, naniesc punkt , znowu pomyslec i dac
odpowiedz; a nei leciec automatem i sie o nic nie martwic
5 paź 23:26
Syyyykkkkk: Dzieki

automat to moje drugie imię
5 paź 23:40