Wzory
Arshenic: 1Oblicz promień okregu opisanego na:
A) kwadracie o boku 3{2}
B) kwadracie o przekątnej 12
c) prostokącie o boku 7 i polu 112
Prosiłabym tylko o podanie wzorów z których mam to wyliczyć
2. Punkty A i C, takie że A(1,6) C(3,4) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD
a) oblicz pole P i obwód L kwadratu
b) Oblicz promień r okręgu wpisanego w ten kwadrat
5 paź 13:39
kylo1303: Zadanie 2
Liczysz długość odcinka AC (przekatna kwadratu): |AC|=√(3−1)2 + (4−6)2=√8
Jak wiadomo przekatna kwadratu o boku a wynosi a√2, wiec a√2=√8 czyli a=2.
Dalej juz chyba nie bedziesz miala problemow
5 paź 13:52
Arshenic: wiem,zrobiłam już, ale dzięki za chęci
5 paź 13:54