??
Patryk: dla jakiej wartości parametru k ciąg jest rosnący
an=(k2−1)n+4
k>(−1;1) bo jeśli wstawimy (−1;1) to bedzie ciąg stały ?
5 paź 16:35
Trivial:
Najprościej z pochodnych.
Ciąg rosnący, gdy an' > 0.
an' = k2−1 > 0 ⇔ k2 > 1 ⇔ k∊(−∞, 1)∪(1, +∞).
Dla k = 1 mamy ciąg stały.
Dla |k| < 1 mamy mamy ciąg malejący.
5 paź 16:37
ICSP: k∊(−1;1)
5 paź 16:37
ICSP: spaćććć
5 paź 16:37
Trivial:
Albo bez pochodnych.
y=ax+b rośnie, gdy a>0.
5 paź 16:38
Patryk: ale czy ten zapis jest zły ? k>(−1;1) k musi byc większe od (−1;1) bo tak to bedziie stały ?
5 paź 16:39
Trivial:
Ten zapis jest diaboliczny!
5 paź 16:40
Patryk: a>0 to wiem
5 paź 16:40
Patryk: ale prawdziwy
5 paź 16:40
Trivial: Nie jest prawdziwy. Nie można tak pisać pod żadnym pozorem (bo co to niby ma być liczba jest
większa od zbioru?...)
5 paź 16:41
Patryk: ok ale prawdą jest ze jesłi pod k wstawimy 1 lub −1 to ciąg bedzie stały
5 paź 16:42
Trivial: Tak. zapomniałem o k=−1 wyżej.
5 paź 16:43
Patryk: ok dzięki
5 paź 16:44
ICSP: Trivial minusa zgubiłeś
5 paź 16:46
Trivial: 5 paź 16:43.
5 paź 16:55
ICSP: cytuję:
k2 > 1 ⇔ k∊(−∞;1)∪(1;+∞)
Trivial minusa zgubiłeś
5 paź 16:57