wskaż równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y= -2x+3
ola 18: wskaż równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y= −2x+3
5 paź 19:59
kachamacha: mało informacji
5 paź 20:00
ola 18: tylko tyle jest podane w zadaniu a i odp :
A . y=1/2x−3
B. y= −1/2 x+3
C. y=2x−3
D. y=−2x+3
5 paź 20:05
kachamacha: odp a bo wsplczynnik kierunkowy musi byc "przeciwny" i "odwrotny"
5 paź 20:06
ola 18: dzieki
5 paź 20:10
miko: funkcja liniowa y=ax+b
gdy prosta jest prostopadła to liczę ze wzoru Współczynnik kierunkowy
a1*a2= −1
−2 *a = −1
a= 12
y=12x+ b
i tu powinien być podany punkt A który leży na tej prostej i podstawiam do tego równania
5 paź 20:18