matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
olga:
a
2
+4b
2
Oblicz wartość wyrażenia
, wiedząc, że liczby a,b są dodatnie i spełniają
2ab
a
2
−6b
2
warunek
= −1
ab
5 paź 20:53
Grześ:
Rozwiązujemy warunek najpierw:
a
2
−6b
2
=−1
ab
a
2
−6b
2
=−ab a
2
+ab−6b
2
=0 a
2
+3ab−2ab−6b
2
=0 a(a+3b)−2b(a+3b)=0 (a−2b)(a+3b)=0 skoro a oraz b>0, czyli tylko jedno rozwiązanie: a=2b, podstawiamy to do naszego wyrażenia:
(2b)
2
+4b
2
=...
2*(2b)*b
Dalej sama spróbuj
5 paź 20:59