funkcje
pati: y=3ixI narysuj wykres
5 paź 22:54
sushi_ gg6397228:
narysuj y=3x dla x≥0 a potem odbij symetrycznie wzgledem osi ....
5 paź 22:57
pati: oo dziękuję
5 paź 22:58
pati: a tutaj niczego nie trzeba odbijać? bo mam punkty 0,1; 1,3 ; 2,9 i one są nad osią..
5 paź 23:20
sushi_ gg6397228:
ale bierzesz
x1= −2
i
x2= 2
|X1|=|X2|= 2
wiec odbijasz wzgledem osi OY
5 paź 23:25
Gustlik: Wykresy funkcji typu y=f(|x|) rysujemy wg następującej zasady:
1) rysujemy wykres funkcji y=f(x) − bez wartości bezwzględnej,
2) odbijamy symettrycznie względem osi OY prawą (czyli leżącą po stronie dodatniej półosi OX)
część wykresu,
3) "stara" lewa (czyli połozona po ujemnej stronie osi OX) część wykresu "znika".
Wynika to z własności wartości bezwzględnej |−x|=|x|.
Wzieło się to stąd, że |x| "skasuje" minusy z ujemnych "x"−ów, i dla ujemnych "x"−ów wartosci
funkcji będą takie same, jak dla dodatnich, np. f(|−2|)=f(2), bo |−2|=2.
5 paź 23:40