Dany jest ciąg (a_n) o wyrazie ogólnym a_n =n^2 -16. Ile jest ujemnych wyrazów t
Muu: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an =n2 −16. Ile jest ujemnych wyrazów tego ciągu?
Jak to obliczyć?
5 paź 17:05
Patryk: wg mnie 4
5 paź 17:08
Patryk: 3
5 paź 17:09
Muu: A jak to obliczyłeś ?
5 paź 17:10
Pestek: n2−16<0
5 paź 17:11
Pestek:

(n−4)(n+4)<16
więc
a1, a2, a3
5 paź 17:13
Patryk: wyrazy ciągu to są dodatnie iksy(x) na osi poziomej podstawiam x=1 x=2 x=3 za n
np dal 2 an=22−16=−12
a dal 4 równa sie 0
5 paź 17:13
Pestek: tam powinno być (n−4)(n+4)<0
5 paź 17:14