matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Kuba:
Krawędzie prostopadłościanu o objętości 8 i polu całkowitym 8 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu.
5 paź 19:51
agata:
a,b,c−krawędzie prostopadłościanu.gdzie b=aq, c=aq
2
.Przekątna prostopadłościanu: d=
√
a
2
+b
2
+c
2
V=abc, P
c
=2(ab+ac+bc). Tworzymy układ równań
2
a
3
q
3
=8 , czyli aq=2,więc a=
q
2(a
2
q+a
2
q
2
+a
2
q
3
)=8, Nie wychodzi mi , sprawdź dane.
6 paź 15:30