postac iloczynowa
dontunderstand: czy postac iloczynowa −4x2 + 4x + 3 powinna wygladac tak ? : −4(x−2) (x−1,5) ( x+0,5)
pierwiastki wyszły mi : x1= 1,5 x2= −0,5
5 paź 19:48
Baśka 0000: nie , obliczasz deltę wzór to : Δ=b2 −4ac
a = −4
b= 4
c=3
ii podstaw pod ten wzór .
5 paź 19:51
dontunderstand: ale pierwiastki umiem obliczyc i delte równiez, chodzi mi tylko i wyłącznie o zapisanie postaci
po obliczeniu pierwiastków i podstawieniu pod x
5 paź 19:53
rupert: | | 3 | | 1 | |
postać iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2), czyli −4(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 20:20