naszkicuj krzywą opisaną równaniem
Przemek:
√2x +
√32 y =
√5 − 1
=
po przeniesieniu y, jak się nie myle
moja prośba jest taka czy mógłby mi ktoś pokazać jak to zrobić? z góry dziekuje
Godzio:
To jest zwykła funkcja liniowa ...
| | 2√2 | | 2√2 − 2 | |
y = |
| x + |
| |
| | √3 | | √3 | |
| | 2√6 | | 2√6 − 2√3 | |
y = |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
No i podstaw jakieś dwa iksy wyznacz y, zaznacz na płaszczyźnie i narysuj prostą (oczywiście z
przybliżeniem)
| | 2√3 | |
x = −1 ⇒ y = − |
| , a drugi sobie jakiś znajdź |
| | 3 | |