może mi ktoś wyliczyć?
Jerzy:
ułamek:
25√3
4
podzielić przez ułamek:
5(2+√3)
2
5 paź 19:42
Jerzy: up
5 paź 20:01
krisss: 25√3/4 razy 2/5(2+√3)
5 paź 20:17
Baśka 0000: | 25√3 | | 10 + √15 | | 25√3 | | 2 | | 25√3 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 4 | | 2 | | 4 | | 10+√15 | | 4(10+√15) | |
| 25√3 | | 25√3 | |
| = |
| |
| 40 +√60 | | 40+2√15 | |
√60 =
√5*12 =
√5*3*4 = 2
√15
5 paź 20:25
krisss: moim zdaniem to jest źle
5 paź 20:37
krisss: 5 razy
√3 daje
√15 
?
5 paź 20:38
5 paź 20:41
Baśka 0000: no tak bo masz mnożenie
5 paź 20:41
krisss: pomijając
liczyć dalej tylko jak jest 5 razy
√3 to jest 5
√3 that's it
5 paź 20:48
rupert: zgoda, że jest mnożenie, ale gdzie tam masz √3?
5 paź 20:50
krisss: 5√3 przez 2(2+√3) i teraz wyciągnij pierwiastek z mianownika
5 paź 21:01
krisss: a raczej go usuń
5 paź 21:02