liczby zespolone
michał: Jak narysować taki zbiór na płaszczyźnie zespolonej:
{z∊ℂ : |z−1|=|z+1|}
5 paź 22:51
Trivial:
z = x + yi
z−1 = (x−1) + yi
z+1 = (x+1) + yi
|z−1| = √(x−1)2 + y2
|z+1| = √(x+1)2 + y2
|z−1| = |z+1|
√(x−1)2 + y2 = √(x+1)2 + y2
(x−1)2 = (x+1)2
x = 0.
z = yi.
5 paź 22:58
michał: ha wystarczyło rozpisać, dzięki

czyli mam zaznaczyć oś Im(z) po prostu?
5 paź 23:01
sushi_ gg6397228:
uklad wspolrzednych Im (y) ; Re (x) i potem zaznaczyc to co trzeba
5 paź 23:06
Trivial: Tak, po prostu całą oś Im{z}.
5 paź 23:07