.
Asia: prosze o pomoc w rozwiazaniu rownania
n
3−12n
2 −25 n +156 =0
nie moge sobie z nim poradzic..
z góry dziękuję za pomoc

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
5 paź 21:43
sushi_ gg6397228:
tw Bezout'a znasz

dzielniki wyrazu wolnego ....
5 paź 21:47
ZKS:
n3 − 3n2 − 9n2 + 27n − 52n + 156 = 0
n2(n − 3) − 9n(n − 3) − 52(n − 3) = 0
(n − 3)(n2 − 9n − 52) = 0
5 paź 21:47
Asia: dziekuje!
a jeszcze jedno,
jak rozwiazac uproscic takie cus
| | 1 | | 1 | |
2 − |
| − (2− |
| ) ?
|
| | −1−3n | | 2−3n | |
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
5 paź 21:54
ZKS:
| 1 | | 1 | | 3 | |
| /2 − 3n + |
| /1 + 3n = |
| |
| 1 + 3n | | 2 − 3n | | (1 + 3n)(2 − 3n) | |
5 paź 21:57
Asia: co oznaczają te skośne kreski? nie rozumiem tego przekształcenia, mógłbyś jakoś jaśniej
wytłumaczyć? proszę..
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
5 paź 22:00
ZKS:
Tak zwane rozszerzanie ułamka.
5 paź 22:12
Gustlik: n3−12n2 −25 n +156 =0
Najprosciej Hornerem, grupowaniem w takich sytuacjach jest duzo trudniej osobiście nie polecam
grupowania w tych wielomianach, gdzie nie widać od razu zależności między współczynnikami, na
maturze można w ten sposób stracic dużo czasu, a z Hornera samo wszystko szybko wyjdzie:
Pierwiastek całkowity musi być dzielnikiem 156, trzeba wypisać te dzielniki (z + i −)i
podstawić do schematu Hornera:
1 −12 −25 156
1 1 −11 −36 120
−1 1 −13 −12 168
2 1 −10 −45 66
−2 1 −14 3 150
3 1 −9 −52 0
n=3 jest pierwiastkiem
(n−3)(n2−9n−52)=0
Δ=289
√Δ=17
n1=−4
n2=13
Odp: n=−4 v n=3 v n=13
Czy n ma być naturalne? Bo jeżeli tak, to n=−4 odpada.
6 paź 00:30