oblicz promien walca i objetosc
Sysia.: pole powierzchni całkowitej walca wynosi 90π dm2 a promień jego podstawy jest o 6 cm krótszy od
wysokości walca.Oblicz promień podstawy i wysokość walca.
5 paź 20:11
dero2005:
h = r + 0,6 dm
2πr2 + 2πrh = 90π |: 2π
r2 + rh = 45
r2 + r(r + 0,6) = 45
r2 + r2 + 0,6 r = 45
2r2 + 0,6r = 45 | *5
10r2 + 5 r = 225
10r2 + 5r − 225 = 0
Δ = 9025
√Δ = 95
r1 = 4,5 dm
r2 = − 5 dm → odrzucamy( długość odcinków musi być dodatnia)
h = 4,5 + 0,6 = 5,1 dm
5 paź 20:29
Sysia.: dlaczego 0.6?
5 paź 20:32
Sysia.: i potrzebny mi promień nie wysokosć

co innego mam w odpowiedziach w ksiazce
5 paź 20:33
dero2005:
0,6 dm = 6 cm o tyle jest krótszy promień od wysokośći
promień wynosi 4,5 dm a wysokość 5,1 dm
5 paź 21:02
4nna: dlatego są inne odpowiedzi w książce bo w obliczeniach jest błąd. w miejscu gdzie równanie jest
pomnożone przez 5.
06*5=3, a nie jak wg obliczeń autora 5, stąd jest inna delta i inny wynik
9 sty 14:39