Zadanie z wielomianów - proszę pomóżcie
Margarita: Margarita: Wyznacz współczynniki a, b, m, n dla których wielomiany W(x), F(x) są równe, jeśli
:
W(x)= x⁴+mx³+nx²+18x+9
F(x)= (x²+ax+b)²
5 paź 18:59
sushi_ gg6397228:
najpierw policz F(x); jak nie znasz wzorow, to nawias * nawias
5 paź 21:18
dott90: po przeliczeniu F(x) = x4 + 2ax3 + (a2 + 2b)x2 + 2abx + b2
W(x) = F(x) ⇔2a = m ∧ a2 + 2b = n ∧ 2ab = 18 ∧ b2 = 9
robimy i obliczamy układ równań:
1) 2a = m ⇒ m = 6 ∨ m = −6
2) a2 + 2b = n ⇒ n = 15 ∨ n = 3
3) 2ab = 18 ⇒ a = 3 ∨ a = −3
4) b2 = 9 ⇒ b = 3 ∨ b = −3
5 paź 21:31
dott90: dobrze?
5 paź 21:32
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba zaczac od b2=9 i wtedy mozna podstawiac wyzej
b1=... a1=... jest para liczb; wiec do poprawki, aby to porzadnie bylo zapsiane
wymnozenie jest ok, jak i zapisanie tych 4 rownan
5 paź 21:40