Oblicz
Zuza: 1.y=2x*2x+3
y=4x+1
2. y=x*x−x−2
y=2x+2
3. x*x+y*y=2
x+y=0
4.x*x+y*y=2
x+y=2
5 paź 19:20
Zuza: Prosze o pomoc są to układy równań drugiego stopnia
5 paź 19:25
Eta:
jaki problem?
1/ 4x+1= 4x2+3 => 4x2−4x+2=0 .... dokończ
i y= 4x+1
pozostałe podobnie
5 paź 19:30
Zuza: Ale skąd te 4x2
5 paź 19:31
Eta:
2x*2x= ...... ?
5 paź 19:34
Zuza: O kurcze nie to zadanie.. Przepraszam..
y=2x2+3
y=4x+1
2. y=x2−x−2
y=2x+2
3. x2+y2
x+y=0
4.X2+y2=2
x+y=2
5 paź 19:39
Zuza: Sorki za pomyłke ale pierwszy raz piszę tutaj na forum
5 paź 19:43
Eta:
1/ 4x+1= 2x
2+3 => 2x
2−4x+3=0 Δ= ...... <0
układ sprzeczny
podaj jak rozwiązujesz 2 i 3
sprawdzimy
5 paź 19:45
Zuza: 2x+2=x2−x−2=> −x2+3x+4=0 Δ= 25 √Δ=5 x1= 4 x2= −1 i co dalej jk wyznaczyć punkty bo musze
jeszcze na osi to rozrysować.
5 paź 19:53
Zuza: A to co rozwiązałam to czy jest dobrze.?
5 paź 20:03
Eta:
ok

teraz dla: x=4 y =2x+2 = 2*4+2=10
dla x= −1 y= 2*(−1) +2=....
prosta i parabola przecinają się w dwu punktach: (4,10) (−1, ...)
5 paź 20:07
Zuza: Ok. Dzięki bardzo ..

*
5 paź 20:10
Eta:
5 paź 20:12
Zuza: A jak trzeci przykład zrobic.?
Tak samo.? Czy jakieś wzory trzeba/.?
5 paź 20:24
Zuza: Bo później sobie zrobię sama ten ostatni bo jest podobny
5 paź 20:29
Eta:
3 i 4/
3/ y= −x to x2+(−x)2=.... nie napisałaś co jest po prwej stronie ?
4/ y= 2−x
x2+(2−x)2= 2
x2+4−4x+x2=2 ... dokończ
5 paź 20:31
Zuza: 3. x2+y2=2
x+y=0
5 paź 20:32
Eta:
y= −x
x2+(−x)2=2
x2+x2=2
2x2=2 => x2=1 => x=1 lub x= −1
to y=... lub y=.....
dokończ.......
5 paź 20:38
Zuza: 4 równanie sprzeczne
A w 3 y=1 y =−1
5 paź 20:52