Krawędzie i przekątne graniastosłupa
Nectarina: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 cm. Oblicz długości
przekątnej graniastosłupa i przekątnej ściany bocznej, jeśli:
a) przekątna graniastosłupa tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30o,
b) przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczną kąt o mierze 30o.
5 paź 21:43
Nectarina: Udało mi się wyliczyć, iż d=24√2 cm. Jak obliczyć db?
5 paź 22:08
dero2005:

a)
a = 12 cm
d = a
√2 = 12
√2 cm → przekątna podstawy
D = 2d = 2*12
√2 = 24
√2 cm → przekatna graniastosłupa
h =
√D2 − d2 =
√(24√2)2 − (12√2)2 =
√864 = 12
√6 cm → wysokość
s =
√h2 + a2 =
√(12√6)2 + 122 =
√1008 = 12
√7 cm → przekątna ściany
5 paź 22:13
dero2005:

b)
a = 12 cm
D = 2a = 2*12 = 24 cm → przekątna graniastosłupa
s =
√D2 − a2 =
√242 − 122 =
√432 = 12
√3 cm → przekątna ściany
5 paź 22:24
Nectarina: Dziękuję bardzo za pomoc
5 paź 22:28
Wojttelk: (40√2)2
12 cze 08:21
5-latek: =(40)2*√2*√2=(40)2*2=.......plicz
12 cze 09:27