.
Mańka:

Sprawdź czy trójkat jest prostokątny A=(−3,−1) B=(3,4) C=(5,0). Punkt B jest środkiem odcinka
CQ podaj współrzedne punktu Q.
Jak narazie zrobiłam tylko rysunek, i nie wiem co dalej.
Prosze o pomoc!
5 paź 22:30
sushi_ gg6397228:
policz dlugosci odcinkow i podstaw pod Pitagorasa
2. ze wzoru na srodek odcinka wyznaczysz pukt Q
5 paź 22:42
5 paź 22:43
Trivial: Ja proponuję policzyć wektory rozpinające i wziąć iloczyn skalarny dwóch par.
5 paź 22:51
Mańka: Ale nie chce mi wyjsc bo jak oblicze z srodka odcinka to wyjdzie s=02 . 32
5 paź 23:30
sushi_ gg6397228:
| | xC+xQ | | yC+yQ | |
(xB; yB)= ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
podstawic dane liczby, a potem przyrownac wspolrzedne
5 paź 23:33
Mańka: dobra poddaje się, nie rozumiem
5 paź 23:37
sushi_ gg6397228:
masz podane wspolrzedne B i C; podstaw tam liczby
5 paź 23:39
Mańka: no mam, i co dalej?
5 paź 23:42
sushi_ gg6397228:
to teraz przyrownaj do siebie
to samo zrob z druga wspolrzedna
dostaniesz wspolrzedne Q=(x
Q, y
Q) i po sprawie
5 paź 23:45
Eta:
| xC+xQ | | yC+yQ | |
| = xB /*2 |
| = yB /*2 |
| 2 | | 2 | |
x
C+x
Q= 2x
B y
C+y
Q= 2y
B
x
Q= 2x
B−x
C y
Q= 2yB− y
C
x
Q=..... y
Q=.....
Nie poddawaj się

dokończ ...
5 paź 23:45
Mańka: Okej zrobiłam! Naprawdę wielkie dzięki, nie wiem jak mam Ci dziękować
5 paź 23:49
Mańka: Mam jeszcze jedno zadanie, pomożecie?
5 paź 23:54
Gustlik: Sprawdź czy trójkat jest prostokątny A=(−3,−1) B=(3,4) C=(5,0). Punkt B jest środkiem odcinka
CQ podaj współrzedne punktu Q.
A=(−3,−1)
B=(3,4)
C=(5,0)
I sposób − z tw. Pitagorasa:
AB→=B−A=[3−(−3), 4−(−1)]=[6, 5] → |AB|=√62+52=√61
AC→=C−A=[5−(−3), 0−(−1)]=[8, 1] → |AC|=√82+12=√65
BC→=C−B=[5−3, 0−4]=[2, −4] → |BC|=√22+(−4)2=√20=2√5
Najdłuższy bok to AC, tylko on może być przeciwprostokatną.
Sprawdzam tw. Pitagorasa:
|AC|2=|AB|2+|BC|2
65=61+20
65=81 → trójkąt nie jest prostokątny.
II sposób − iloczynem skalarnym wektorów
Warunek prostopadłości wektorów: iloczyn skalarny wektorów = 0.
AB→*AC→=6*8+5*1=48+5=53≠0, zatem wektory te nie sa prostopadłe
AB→*BC→=6*2+5*(−4)=12−20=−8≠0, zatem wektory te nie sa prostopadłe
AC→*BC→=8*2+1*(−4)=16−4=12≠0, zatem wektory te nie sa prostopadłe
Czyli żadne dwa boki nie są do siebie prostopadłe, zatem trójkąt nie jest prostokątny.
5 paź 23:54
Gustlik: ad b)
A=(−3,−1)
B=(3,4)
C=(5,0). Punkt B jest środkiem odcinka CQ podaj współrzedne punktu Q.
Q=(x, y)
| | 5+x | | 0+y | | 5+x | | y | |
B=( |
| , |
| )=( |
| , |
| )=(3, 4)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Porównujesz współrzędne i otrzymujesz:
| 5+x | | y | |
| =3, |
| =4 → rozwiąz teraz te równania, otrzymasz współrzędne Q.
|
| 2 | | 2 | |
5 paź 23:58
Eta:
3 sposób
Gustliku
zatem:
proste zawierające boki trójkąta nie są prostopadłe => Δ ABC nie jest prostokatny
Pozdrawiam
6 paź 00:01
Mańka: O ile procent koła o promieniu 8 jest wieksze od pola koła wyznaczonego przez okrąg o rownaniu
x2+y2−6x+5=0
6 paź 00:02
Gustlik: Eta, też można, znam ten sposób "na współczynniki kierunkowe". Ale chciałem pokazać
wektory i ich iloczyn skalarny, bo niestety jakiś debil wyciał je z programu na podstawach i
wiele osób ich nie zna, a one są proste. Po prostu chcę zachęcić do zapoznania się z
wektorami, bo one w geometrii analitycznej są niezwykle przydatne.
Pozdrawiam
6 paź 00:06
Eta:
Pole jest większe o 1500%
6 paź 00:07
Mańka: a jak to obliczyłaś?
6 paź 00:08
Eta:
o
2: ( x−3)
2+y
2=4 r
2=4
dla o
1: r
2=64
6 paź 00:10
Gustlik: O ile procent koła o promieniu 8 jest wieksze od pola koła wyznaczonego przez okrąg o rownaniu
x
2+y
2−6x+5=0
Liczę współrzędne środka okręgu i promień:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C=
√32+02−5=
√9−5=
√4=2
Pole koła ograniczonego tym okręgiem
P=πr
2=4π
Teraz proporcja:
4π − 100 %
8 − x %
100 % − 63,7 % = 36,3 %
Wygląda na to, że pole koła o promieniu 8 jest MNIEJSZE o 36,3 % od pola koła ograniczonego tym
okręgiem.
6 paź 00:14
Gustlik: A,źle przeczytałem,, powinno być tak:
4π − 100 %
64 π − x %
1600 % − 100 % = 1500 %
6 paź 00:16
Eta:
@
Gustlika
pole koła o promienie r=8 .... = 64π
6 paź 00:17
Gustlik: Wiem, już poprawiłem przeczytałem najpierw "od koła o polu 8", stąd ta pomyłka.
Tylko jeszczw wkradł sie chochlik, powinno być tak:
| | 100*64π | |
x= |
| =1600 %, wcisnąłem pomyłkowo potegę zamiast "*". |
| | 4π | |
6 paź 00:20
Eta:
Gustlik .... ale się rozpisałeś

a mnie to zajęło 2 niepełne linijki
6 paź 00:21
Mańka: Dzięki wielkie, mam już wszystko. Strasznie jestem wam wdzięczna, dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
6 paź 00:21
Eta:
Miłych snów
6 paź 00:22
Mańka: Wzajemnie!
6 paź 00:24
Gustlik: Eta, nie zapomnij, że gdyby uczeń robił Twoją metodą, to miałby tyle samo linijek, co ja,
bo Ty sobie w głowie zwinęłaś to wzorami skróconego mnożenia, ja też to potrafię. Ja napisałem
bardziej łopatologicznie, aby Manka zrozumiała, o co chodzi, ponadto nie jestem zwolennikiem
zwijania równania okręgu wzorami skróconego mnożenia, bo wielu uczniów nie rozumie metody
"sztucznie dodać−odjąc" i nie wiedza, skad sie wzieły liczby, wzorami, choć może nieco wiecej
linijek, to dla ucznia jest krócej w czasie, a na maturze czas jest cenniejszy od pieniądza,
bo zanim uczeń zdąży wykombinować liczby, które trzeba odjąć i dodać, to wcześniej zdąży
obliczyc wzorami i zabierze się za następne zadanie, zamiast ślęczeć nad liczbami.
6 paź 00:41
Eta:
I tu się mylisz
Gustliku
liczyłam tak samo:
S(a,b)
| | −6 | | 0 | |
a= |
| =3 b= |
| =0 c=5 r2=a2+b2−c= 32+02−5= 4 |
| | −2 | | −2 | |
o: ( x−3)
2+y
2=4
Miłych snów
6 paź 00:49
Gustlik: No ale liczyłaś w głowie, nie pisałaś tego stąd mniej linijek. Niemniej większość uczniów woli
pisać, no chyba że ktoś jest bardzo sprytny. Ja napisałem, żeby Mańka wiedziała, skąd to sie
wzieło.
Pozdrawiam
6 paź 01:03